Opbrengst+aardbei+blijft+ook+goed+op+houtvezel
Nieuws
© Twan Wiermans

Opbrengst aardbei blijft ook goed op houtvezel

Aardbeien gedijen even goed op goedkopere houtvezel- als op traditionele kokossubstraat. Dat is de uitkomst van een test bij teler Genson Quality Plants.

Het bedrijf deed op zijn locatie in Sint-Oedenrode onderzoek naar de productie van drie aardbeienrassen op substraat met GreenFibre-houtvezel. Dit werd vergeleken met toepassing van traditionele kokos.

De resultaten tonen aan dat de productie van aardbeien op beide substraten gelijk is. De onderzoeken zijn onder meer uitgevoerd door de onderzoeksafdeling BerryNova van Genson.

Alternatief

De nieuwe substraatmengsels met GreenFibre voor aardbeien zijn ontwikkeld door Klasmann-Deilmann. ‘Ze zijn duurzaam en een zeer aantrekkelijk economisch alternatief voor kokos’, zegt Frank Lenkens van het gelijknamige bedrijf tegen Nieuwe Oogst.

‘Het toegepaste GreenFibre is een door ons zelf ontwikkelde, en in eigen beheer geproduceerde grondstof.' Het materiaal bevat geen silicium en wordt industrieel gemaakt, resulterend in een constante kwaliteit.’

Vervoer

Lenkens legt uit dat de vervoerkosten bij de traditionele kokossubstraten nogal fors uitpakken. Omdat GreenFibre lokaal gewonnen wordt, is daar besparing te behalen. Dit voordeel kan oplopen tot enkele tientallen procenten ten opzichte van kokos of veen.

Klasmann-Deilmann is een wereldwijde leverancier van organische substraten, grondstoffen en Growcoon-pluggen. Het bedrijf beschikt over eigen gecertificeerde veenderijen en productielocaties voor alternatieve grondstoffen.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer