Rondetafelgesprek+Gelderse+Staten+en+experts+geschrapt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rondetafelgesprek Gelderse Staten en experts geschrapt

Een rondetafelgesprek tussen Gelderse Statenleden en experts over trends in ons voedselsysteem gaat niet door. Jammer, vindt mede-initiatiefnemer Antoon Kanis van D66. Hij hoopt dat het gesprek alsnog kan doorgaan, voordat Gedeputeerde Staten met de Koersnotitie Landbouw komen.

Het expertgesprek zou woensdag plaatsvinden, maar werd vanwege de coronacrisis afgelast. 'Het wordt een uitdaging om het alsnog op de agenda te krijgen', zegt Kanis. Hij deed het verzoek voor het gesprek samen met zijn CDA-collega Arjan Tolkamp.

In de Koersnotitie Landbouw geven Gedeputeerde Staten een visie op de toekomst van de landbouw in Gelderland. Provinciale Staten moeten zich hierover uitspreken. In de aanloop daarnaartoe wilden Kanis en Tolkamp een rondetafelgesprek, waarin Provinciale Staten met experts van gedachten wisselen over trends, ontwikkelingen en veranderingen in ons voedselsysteem.

Weg van de waan van de dag

'We willen niet dat het in de Koersnotitie alleen maar over de dagelijkse praktijk gaat, zoals stikstof. Daarom hadden we graag een bredere bijeenkomst willen organiseren over de vraag: welke kant gaan we in grote lijnen op? Even weg van de waan van de dag, hoe belangrijk die ook is', aldus Kanis.

Voor het rondetafelgesprek wilden Kanis en Tolkamp experts hebben die met iets meer afstand kijken naar de thema's die spelen, zoals kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw, maar ook de technische kant. 'Omdat we merken dat men verschillende interpretaties heeft van deze onderwerpen', aldus Kanis.

Genodigden

Uitgenodigd waren directeur Jan Willem Erisman van het Louis Bolk Instituut, projectleider Carel de Vries van Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Anne van Doorn, projectleider en coördinator natuurinclusieve landbouw van Wageningen Environmental Research.

Hoewel de landbouwvisie van zijn partij en die van mede-indiener Tolkamp op het eerste oog nogal verschillen, vindt Kanis het logisch om samen met het CDA het initiatief te nemen. 'Op korte termijn verschillen de belangen tussen partijen vaak, maar die stip op de horizon kun je wel samen zetten. Hoe verder je kijkt, hoe meer je ook op één lijn zit. Het is belangrijk om te zoeken naar dingen die je binden.'

Planning

De presentatie van de Koersnotitie stond gepland voor het voorjaar. Het idee was om nog voor de zomer Provinciale Staten te laten oordelen over de visie. Onduidelijk is wat de coronacrisis voor deze timing betekent en of de expertmeeting nog kan plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer