Veel meer stoppers in Overijssel

In het jaar 2030 zijn er in Overijssel naar verwachting nog zo'n 4.850 agrarische bedrijven. Dat zijn er een stuk minder dan de 6.000 waar in eerdere prognoses van werd uitgegaan.

Veel+meer+stoppers+in+Overijssel
© Twan Wiermans

Tot 2030 zal 30 procent van de agrarische bedrijven in de provincie verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek dat Wageningen Environmental Research (WER) heeft uitgevoerd in opdracht van provincie Overijssel.

Met name het gebrek aan opvolging zorgt ervoor dat het aantal agrarische bedrijven kleiner wordt. Jaarlijks gaat het om een afname van zo'n 2 procent. Tussen 2012 en 2018 stopten er 1.600 boerenbedrijven in Overijssel. De feitelijke afname is zelfs nog groter, omdat in de tellingen alleen actieve landbouwbedrijven zijn meegenomen. Terwijl ook veel kleine agrarische bedrijfjes het bijltje erbij neergooiden.

Bijna 30 procent van de agrarische bedrijven die in 2018 actief waren, wordt gerund door een boer die ouder is dan 55 jaar en geen opvolger heeft. De WER-onderzoekers rekenen erop dat deze ondernemers tussen nu en 2030 waarschijnlijk stoppen. Dat sluit niet aan bij eerdere voorspellingen waarbij het aantal stoppers veel lager werd ingeschat.


Behalve het aantal stoppers heeft WER ook het gebruik van vrijgekomen agrarisch vastgoed in Overijssel onderzocht. In de periode 2012-2018 kwam er 2,12 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed vrij. De schatting is dat meer dan de helft daarvan maar beperkt hergebruikt gaat worden of leeg komt te staan.

De prognose voor de periode tot 2030 is dat dit hetzelfde blijft. Van de totale oppervlakte van 3,17 miljoen vierkante meter aan vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen blijft 1,6 miljoen vierkante meter leeg, is de verwachting.


Verschillen per gemeente

Het aandeel van vrij te komen agrarisch vastgoed, en daarmee dus potentiële leegstand, verschilt erg per gemeente. Gemeenten waar tot 2030 meer dan 200.000 vierkante meter aan agrarische bebouwing vrijkomt, zijn Dalfsen, Hardenberg, Raalte, Dinkelland en Hof van Twente.

De provincie laat weten te werken aan manieren om nieuwe functies in vrijkomende gebouwen te stimuleren. Zo biedt de Rood voor Rood-regeling, waarbij leegstaande gebouwen worden gesloopt in ruil voor een bouwkavel voor een woning, mogelijk een oplossing om leegstand te beperken.

Maar in de gemeenten waar bovenmatig veel agrarisch vastgoed leeg komt staan, is meer nodig. De provincie gaat samen met deze gemeenten een aanpak ontwikkelen om de leegstand en gevolgen hiervan tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer