EU+en+China+zetten+nieuwe+stapjes+naar+handelsakkoord
Nieuws
© Europese Unie 2020

EU en China zetten nieuwe stapjes naar handelsakkoord

De Europese Unie (EU) en China hebben nieuwe kleine stappen gezet richting een handelsakkoord. Tijdens een online mini-topoverleg is maandag onder meer gesproken over de toegang van Europese landbouwproducten tot de Chinese markt.

Er zijn onder meer vorderingen geboekt in de Chinese omgang met Europese bedrijven, nodig voor het handelsakkoord dat de twee economische grootmachten hopen te sluiten. De EU heeft 'druk uitgeoefend' om vaart te maken met de grote meningsverschillen over een 'gelijk speelveld' voor het Europese bedrijfsleven die nog niet zijn opgelost, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van het video-overleg.

Bussel en Peking zijn het bijvoorbeeld eens geworden over meer Chinese openheid over staatssubsidies aan Chinese bedrijven, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar er is meer nodig om Europese ondernemers een eerlijke kans te geven in China.


De EU benadrukte dat China, in lijn met eerdere toezeggingen, meer moet doen om de markttoegang in de agrovoedingssector, financiële diensten en de digitale sector te verbeteren. Peking moet Europese bedrijven niet met duurzaamheidseisen op achterstand zetten, onderstreept Von der Leyen. Als aan de Europese wensen wordt voldaan, kunnen de EU en China er misschien nog dit jaar uitkomen, zoals de bedoeling is.


Harde hand

Over grote meningsverschillen als de harde hand van China in Hongkong, in Tibet en tegen de Oeigoeren praten Brussel en Peking later dit jaar verder in de Chinese hoofdstad, zei bondskanselier Merkel.

De EU maant China ook meer werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Brussel, dat zelf in 2050 klimaatneutraal wil zijn, opperde eerder dat China naar 2060 zou kunnen streven. Maar dat moet de EU niet voorschrijven, vindt Merkel. Duitsland hoopte dit najaar, nu het de EU voorzit, eindelijk een 'investeringsovereenkomst' met China te kunnen sluiten. Daarover wordt al een jaar of zeven moeizaam onderhandeld.


Op afstand

Van de geplande topconferentie van alle Europese regeringsleiders met de Chinese president Xi Jinping, die nieuwe vaart had moeten brengen, bleef door de coronamaatregelen niet meer over dan een mini-top op afstand.

Om het coronavirus eronder te krijgen, is het belangrijk dat ook China alle medewerking verleent aan het onderzoek naar de bron van het virus, herhaalde EU-president Charles Michel na afloop van de videotop. In het herstel van de wereldeconomie kan de handel tussen China en de EU een mooi aandeel hebben. Maar dan moet die wel eerlijker worden, zei Michel.Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer