Tweede+Kamer+eist+meer+groene+handel
Nieuws
© D66

Tweede Kamer eist meer groene handel

De Tweede Kamer wil de internationale handel in groene, innovatieve producten en technologieën makkelijker maken.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft hiertoe voor een motie van Kees Verhoeven (D66) gestemd. Onder andere PvdA, CDA, ChristenUnie SP en GroenLinks stemden voor.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de handel in groene producten zoals zonnepanelen, windmolens en waterfilters. Verhoeven: 'Het is een mooie stap dat we met de Tweede Kamer het signaal afgeven dat we internationaal inzetten op vrijere handel in groene, innovatieve producten en technologieën.'

Klimaatverandering

Het voorstel richt zich op lopende onderhandelingen en op al afgesloten handelsverdragen. D66 noemt als voorbeeld het Environmental Goods Agreement ( EGA ) waarover sinds juli 2014 door de EU en 16 andere leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt onderhandeld.

Daarmee worden belemmeringen weggenomen voor de handel in groene, innovatieve producten en technologieën die bijdragen aan de bescherming van het milieu en het tegengaan van klimaatverandering. Onder andere de Europese Unie, Canada , China , de Verenigde Staten, Turkije en IJsland doen mee aan deze onderhandelingen.

Verhoeven: 'Vrijere internationale handel in groene technologie kan er aan bijdragen dat we in de hele wereld makkelijker en sneller onze economieën kunnen vergroenen. Dat is hard nodig om vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer