Meer zuivel, fruit en vlees naar Vietnam door handelsdeal

De handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Vietnam is op 1 augustus in werking getreden. Dit betekent onder meer een geleidelijke afbouw van de Vietnamese importtarieven op zuivel, fruit en vlees.

Meer+zuivel%2C+fruit+en+vlees+naar+Vietnam+door+handelsdeal
© Anton Dingemanse

Het akkoord tussen de EU en Vietnam is de meest uitgebreide handelsovereenkomst die de EU heeft gesloten met een ontwikkelingsland. De overeenkomst houdt in dat 65 procent van de rechten op EU-uitvoer naar Vietnam bij de inwerkingtreding is afgeschaft. De rest volgt de komende tien jaar. De EU-rechten op invoer uit Vietnam worden geleidelijk afgeschaft over een periode van zeven jaar.

Volgens de bepalingen zijn Europese wijnen en gedistilleerde dranken na zeven jaar volledig tariefvrij bij import in Vietnam. Ingevroren varkensvlees is na zeven jaar belastingvrij, rundvlees en lam na drie jaar, zuivelproducten na maximaal vijf jaar en voedselbereidingen na maximaal zeven jaar.


Niet volledig open

De Europese markt gaat haar markt niet volledig openstellen voor alle Vietnamese invoer. Zo zijn er tariefcontingenten voor rijst, suikermais, knoflook, champignons, eieren, suiker en suikerrijke producten, maniokzetmeel en ander gemodificeerd zetmeel, ethanol, surimi en tonijn in blik.

Zo'n 169 traditionele Europese voedingsproducten zoals roquefortkaas, Prosciutto di Parma, Champagne en Ierse whisky worden in Vietnam erkend als geografische aanduidingen (GI's). Vietnamese GI's zoals bepaalde thee, koffie en kaneelschors zullen ook in de EU worden erkend en beschermd en in de toekomst zullen nog meer hoogwaardige goederen aan de beschermde lijst worden toegevoegd.


Arbeidsrecht

Vietnam telt ongeveer 96 miljoen inwoners (de helft jonger dan 35) en heeft een snelgroeiende middenklasse. In het kader van het pact hebben beide partijen zich ertoe verbonden de verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) te ratificeren en de beginselen van de IAO met betrekking tot de grondrechten op het werk toe te passen. Nederland exporteert nu al groeiende hoeveelheden zuivel, uien, appels, peren en varkensvlees naar Vietnam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer