Brussel geeft groen licht voor CETA

Het Europees Parlement heeft de handelsovereenkomst CETA tussen Canada en de Europese Unie goedgekeurd, met 408 stemmen voor en 254 tegen.

Brussel+geeft+groen+licht+voor+CETA
© Nieuwe Oogst

Het handelsverdrag zorgt ervoor dat het straks gemakkelijker is om te opereren op de Canadese markt en vice versa. Het Parlement was de laatste Europese instantie die het verdrag moest goedkeuren. Hierdoor kan het verdrag deels geïmplementeerd worden in april 2017. Een deel moet ook nog geratificeerd worden door de lidstaten.

Canada is al jaren een belangrijke handelspartner voor de EU. Volgens de Europese Commissie kan dit dankzij het verdrag alleen maar toenemen. Zo was Canada de twaalfde grootste handelspartner van de EU in 2015 en exporteerde Europa voor 35,2 miljard naar Canada.

Vertraging

De onderhandelingen tussen de EU en Canada hebben een aantal jaren in beslag genomen door trage procedures. In het oorspronkelijke plan moesten zowel de Raad als het Parlement hun uitspraken voor het einde van 2016 klaar hebben liggen.

De Commissie besloot echter in juli 2016 om een uitgebreide procedure te hanteren. Dit houdt in dat naast de originele instanties, ook elke lidstaat apart goedkeuring moet geven. Door het verzet van de Belgische regio Wallonië zorgde dit voorvertraging.

Vrije handel

LTO Nederland is voor vrije handel, omdat de Nederlandse agrarische sector afhankelijk is van de export en import van agrarische producten. Er zijn echter ook risico's. Vooral de vleessectoren zien deze handelsverdragen als een mogelijke bedreiging voor hun positie. Door verschillen in standaarden en daarmee productiekosten is het moeilijk te concurreren met de Canadese boeren. LTO eist dan ook dat er garanties komen voor de vleessectoren.

Belangrijkste is dat het Canadese vlees vanzelfsprekend moet voldoen aan de EU-standaarden. Hieronder vallen een verbod op het gebruik van hormonen, gelijke productiestandaarden op het terrein van dierenwelzijn, karkasontsmetting en het gebruik van antibiotica.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer