Voorzichtige+Europese%2DAmerikaanse+handelstoenadering
Nieuws
© Twan Wiermans

Voorzichtige Europese-Amerikaanse handelstoenadering

Update - De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een eerste stap gezet richting een nieuwe onderlinge handelsrelatie. Die stond onder druk sinds de regering Trump in 2018 importtarieven voor staal een aluminium invoerde.

Brussel en het Witte huis hebben nu nieuwe afspraken gemaakt over de wederzijdse verlaging van de importtarieven voor een klein pakket producten. De Europese Unie (EU) schaft heffingen op levende en bevroren kreeftproducten uit de Verenigde Staten (VS) af.

De handelswaarde daarvan bedroeg volgens de laatste cijfers van 2017 111 miljoen dollar (circa 95 miljoen euro). Deze tarieven worden in eerste instantie voor vijf jaar geschrapt, maar Brussel begint een procedure om dit permanent te maken.


Daartegenover stelt de VS een tariefsverlaging van 50 procent voor bepaalde kant-en-klaargerechten, kristal glaswerk, sigarettenaanstekers en onderdelen daarvan. De jaarlijkse handelswaarde voor deze goederen bedraagt volgens de Europese Commissie 160 miljoen dollar (circa 136 miljoen euro). De tariefsverlagingen gaan met terugwerkende kracht aan beide zijden per 1 augustus in.


Twintig jaar

De nieuwe overeenkomst tussen beide handelsgrootmachten is de eerste in meer dan twintig jaar. De deal moet gezien worden als een eerste stap in het normaliseren van de handelsbetrekkingen. Sinds zijn aantreden zet president Donald Trump zich in voor betere handelsvoorwaarden voor Amerikaanse producenten.

Het is Trump een doorn in het oog dat bijvoorbeeld Europese auto's gretig aftrek vinden in de VS, maar dat de EU veel Amerikaanse producten extra belast of helemaal blokkeert.

Het handelstekort van de VS ten opzichte van de Europese Unie bedraagt zo'n 10 miljard euro. Het Witte Huis wil dit onder meer dichten met een toename van de export van Amerikaanse landbouwproducten naar de EU. Deze vallen nog niet onder de nieuwe handelsdeal die deze week bekend werd.


Verbetering betrekkingen

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en EU-commissaris Phil Hogan (handel) stellen in een gezamenlijke verklaring dat de deal deel uitmaakt van een beoogde verbetering van de betrekkingen tussen Brussel en Washington. 'Deze voordelige overeenkomst voor beide kanten zal positief uitpakken voor de economie van zowel de VS als de EU.'

Het is de bedoeling dat het pakket 'het begin markeert van een proces dat zal leiden tot aanvullende overeenkomsten die een vrije, eerlijke en wederkerige Trans-Atlantische handel creëren', aldus Lighthizer en Hogan.

Ook tussen China en de Verenigde Staten lijken de verhoudingen weer enigszins te ontdooien. Beide landen hebben dinsdag andermaal beloofd afspraken uit een eerder gesloten handelsakkoord na te komen. Na de uitbraak van de coronacrisis zette president Trump de relatie tussen de landen onder druk door China ervan te beschuldigen informatie over het coronavirus achter te houden. Verder is er onenigheid over de nieuwe veiligheidswet in Hongkong. Ook beschuldigt Trump Chinese techbedrijven als Huawei en TikTok van spionage.


Landbouw blijft achter

Volgens Peking wordt door de landen constructief overleg gevoerd. Daarbij worden de afspraken uit het eerder gesloten akkoord nagekomen. China moet de aankoop van Amerikaanse producten wel opvoeren wil het dit jaar aan de beloofde extra 77 miljard dollar aan importen uit de VS komen. Onder meer op het gebied van landbouwproducten blijft Peking ver achter bij de beloofde extra 36,5 miljard dollar.

Voor Trump zijn deze afspraken belangrijk met het oog op de eventuele herverkiezing in november. Trump had bij de verkiezingen in 2016 veel steun uit de landbouwstaten.
Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer