Eieren rollen

Eindelijk. Na een periode van slopen en renoveren van twee stallen zitten de stallen weer vol met kippen. In de kleine vrije-uitloopstal zitten de hennen al meer dan een maand. Ze leggen volop eieren en scharrelen weer lekker buiten. Een prachtig gezicht.

Eieren+rollen
© Peter Roek

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen de kippen hebben gemist en aan ons hebben gevraagd wat we aan het doen waren. 'Wanneer komen de kippen weer buiten dan?' vroegen ze. Eindelijk zien ze weer witte stipjes in de wei en liggen er weer verse vrije-uitloopeieren in de automaat. Dit is goed voor ons imago.

De andere stal, een twee-etagestal, is drie weken geleden weer vol gegaan met jonge hennen. Toch was dit opnieuw spannend. Verdelen de hennen zich goed over de stal? Gaan ze 's avonds goed op stok? Weten ze het voer en het water goed te vinden? Gelukkig gaat het prima. Ook daar beginnen de eerste eitjes al te komen.

Ik ben blij dat alle werkzaamheden klaar zijn. Want met zoveel mensen over de vloer heb je het gevoel dat je zelf niets doet. Iedereen moet iets van je weten en je moet overal een beetje uitleggen en bijspringen. Nu is alles weer opgeruimd, rustig en redelijk normaal.

Eindelijk zien ze weer witte stipjes in de wei en liggen er weer verse vrije-uitloopeieren in de automaat

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Na de verbouwing hebben we een open dag gehad. Anders dan anders en ook anders dan we graag zouden doen. Maar goed, in verband met de coronamaatregelen moesten we looproutes maken en mensen konden alleen komen als ze zich hadden ingeschreven. Het was top. Goed geregeld, leuke mensen, oprechte belangstelling en interesse. Maar wat waren we moe daarna. Al die uren werken komen er een keertje uit.

Het enige wat ons nu nog rest, is opruimen. Het magazijn netjes inrichten en alle kleine doosjes, pallets, schroefjes, overgebleven buizen et cetera een plaats geven. Over een paar weken zijn we helemaal klaar. Dan kunnen we ons weer volledig focussen op de kippen en komt er gelukkig weer geld op de plank. Want de afgelopen tijd – en de komende tijd – heeft alleen maar veel geld gekost. Dat moet worden terugverdiend.

Deze week hebben we de jaarlijkse controle gehad. Alles is gecheckt en in orde bevonden, certificaten voor IKB, KAT en Beter Leven en ook VLOG zijn in orde. Een flinke papierwinkel die we moeten bijhouden. Het is achter de rug. Nu weer fijn terug naar mijn kippen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer