Bouwen+aan+toekomst
Column
© Peter Roek

Bouwen aan toekomst

Wat was het een spannende week. De staking van de boeren op 1 oktober. Massaal trokken mijn collega's naar het Malieveld in Den Haag.

Helaas kon ik er niet bij zijn, maar ik heb het op sociale media gelukkig goed kunnen volgen. Wat een indrukwekkende tocht. Hopelijk hebben we wat losgemaakt in Den Haag, namelijk dat het in de toekomst nog mogelijk blijft om boer te worden en te blijven. Niemand kon eromheen, onderweg, op de radio en de tv, overal ging het nergens ander over. Wat ben ik trots.

Maar wat gebeurt er daarna? De politiek gaat een verklaring geven. Wat landbouwminister Carola Schouten de vrijdag daarna verklaarde, daar word ik niet vrolijk van. Het blijft voor iedereen nog onzeker wat er gaat gebeuren. Dit wordt de komende maanden wel duidelijk, hoop ik. Dan kunnen we weer door met ons prachtige vak. Een schoon product maken waar we allemaal trots op zijn.

Op ons bedrijf moeten we ook de komende jaren veel investeringen doen om aan alle gestelde eisen te blijven voldoen.

Hopelijk hebben we wat losgemaakt in Den Haag, namelijk dat het in de toekomst nog mogelijk blijft om boer te worden en te blijven

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Daarnaast blijft het dierenwelzijn belangrijk. Zo willen we ons bedrijf volledig ombouwen voor het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. We willen twee stallen geschikt maken voor 1 ster en één stal voor 2 sterren. Verder willen we de stalinrichting vernieuwen, zodat we ook op dat gebied aan de nieuwste regels kunnen voldoen.

Dat is ook leuk om mee bezig te zijn, stallen kijken. Wat past het beste bij je? Hoe past het binnen de stal? Wat zijn de verschillen tussen de systemen? Dat is een echte uitdaging waar we zeker de komende maand nog mee bezig zijn.

Voor dit alles hebben we een nieuwe milieuvergunning nodig. Dit kost veel tijd en ook veel geld. We willen alles meteen goed voorbereid naar de gemeente sturen. Daarom hopen wij als bedrijf ook dat er snel in de politiek duidelijkheid komt, zodat de gemeente snel een vergunning kan verlenen en wij aan de toekomst kunnen bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer