Drukte+op+bedrijf+doet+crisis+bijna+vergeten
Column
© Peter Roek

Drukte op bedrijf doet crisis bijna vergeten

Tja, een column schrijven vind ik meestal wel lastig. Deze keer is de tijd ervoor vinden het grootste probleem. Op dit moment is het namelijk drukker dan normaal.

We hebben afgelopen zondagnacht onze vrijeuitloophennen geladen. Hun stal is al dertig jaar oud en het dak bestaat nog uit asbestplaten. De inrichting is ook vijftien jaar oud. We hebben daarom besloten om nu alles aan te pakken. Het asbest is eraf, het nieuwe dak komt er begin volgende week op. De inrichting zijn we aan het slopen, er zijn al veel oudijzercontainers opgehaald.

Er lopen dus veel mensen rond. Elektriciens bekijken of er lampen, bedrading, computers en dergelijke herbruikbaar zijn voor de nieuwe stal. Een andere groep mensen is aan het slopen. En daarnaast moeten er ook gewoon elke ochtend eitjes worden geraapt, bij ons pakstation eieren worden gesorteerd en de vaste klanten moeten worden geholpen.

Gelukkig is de stal na deze verbouwing wel gebruiksvriendelijker. We hebben gekozen voor een systeem van Helmann, met brede gangen en een computer van Fancom. Daarnaast wordt het rapen van buitennesteieren gemakkelijker, omdat ze in het systeem naar voren worden getransporteerd. Mestschuiven behouden we voor minder uitstoot. Er komt beluchting in de stal, om alles toekomstklaar te maken. We zouden bijna vergeten dat het dagelijks leven van veel mensen helemaal op zijn kop staat, de laatste zes weken.

We zouden bijna vergeten dat het dagelijks leven van veel mensen helemaal op zijn kop staat

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

In deze coronacrisis is het voor iedereen aanpassen. Onze kinderen zitten al zes weken thuis, loggen in en maken huiswerk, maar zijn vaak 's middags wel klaar. Dat komt voor ons nu wel goed uit, een paar extra handjes kunnen we wel gebruiken soms.

Verder heeft deze crisis natuurlijk heel veel impact. Op ons bedrijf zijn alle activiteiten, zoals kinderfeestjes, workshops, de paasactiviteit en familiedagen, geannuleerd tot minimaal 1 augustus. Daarmee stellen we veel mensen teleur. Maar de gezondheid van iedereen gaat voor.

Nog wel één positieve reactie: de stikstofuitstoot is veel minder geworden. Boerenbedrijven produceren nog net zoveel, soms wel meer, als voor de crisis. Maar thuiswerken werd de norm en het aantal vluchtbewegingen is verminderd. Wie produceert dan de meeste stikstof?

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer