Het+weer+en+zo
Column
© Peter Roek

Het weer en zo

Het is een slappe winter dit seizoen. Je ziet het al aan de kippen die buiten lopen. Ze houden niet van nat en wind. Daarom zijn ze al snel weer veilig binnen. Ze nemen veel viezigheid mee naar binnen en je krijgt meer vocht in de stal.

Vorst is voor ons gunstiger. De maden van vliegen gaan dan dood, het klimaat is beter te regelen en de kippen kunnen lekker buiten scharrelen. Maar het ziet ernaar uit dat we niet een echte vorstperiode meer krijgen, dus daar stellen we ons dan maar op in.

Daarnaast is de dreiging van de vogelgriep vanuit Polen begonnen. In Polen en de omliggende landen houden ze hun adem in: wat gebeurt er? Breidt de vogelgriep zich uit of krijgen ze deze ziekte snel onder controle?

Ook wij zijn ermee bezig. We houden het nieuws goed in de gaten om er in ieder geval kort op te zitten. Het enige wat we nu kunnen doen, is de hygiëne op het bedrijf zo strak mogelijk houden. Geen bezoeken van voorlichters als het niet nodig is.

Wij hadden het niet erg gevonden als de kippen tijdelijk binnen moesten blijven

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

De kippen mogen nog buiten lopen. Wij hadden het niet erg gevonden als ze tijdelijk binnen moesten blijven. Maar hier zijn de meningen over verdeeld. De een zegt: laat ze binnen om uitbraken van vogelgriep te voorkomen en de ander zegt dat het beter is om ze buiten te houden. Als ze wel binnen mogen blijven, dan kun je bij een eventuele uitbraak geen discussie hebben, wat als ze wel binnen hadden gezeten. Maar we hopen vooral dat de vogelgriep zo ver mogelijk hiervandaan blijft.

Zelf zijn we op dit moment de laatste hand aan het leggen aan onze caravanstalling. Deze hebben we gerenoveerd en het asbest is verwijderd. Nu is er meer plaats voor caravans.

Tegelijkertijd hebben we zonnepanelen op het dak gelegd. Op deze manier kunnen we ons bedrijf voor de helft van de stroom voorzien. We hopen dit in de toekomst uit te breiden naar compleet zelfvoorzienend. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als de zon dan wat meer ging schijnen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer