Milieuregistratie is rond bij bijna helft telers

Royal FloraHolland eist van telers die bij de bloemenveiling aanvoeren, dat zij aan het eind van dit jaar zijn gestart met milieuregistratie. Hoeveel kwekers voldoen al aan die eis? Een tussenstand.

Milieuregistratie+is+rond+bij+bijna+helft+telers
© Thierry Schut

Begin november 2019 maakte FloraHolland bekend dat de veiling eisen gaat stellen aan kwekers op het terrein van duurzaamheid. De directie van de bloemenveiling voerde toen de verplichting in dat aan het einde van 2020 telers voldoen aan milieuregistratie en een jaar later ook aan milieucertificering.

Volgens algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland vragen afnemers hierom. Maar dat was voor FloraHolland niet de enige oorzaak om de eisen aan de aanvoerende telers op te leggen. De andere reden werd duidelijk tijdens het overleg over het convenant 'Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (waarin ook milieu-eisen zijn opgenomen), dat de sierteeltsector in juli 2019 ondertekende.


Toen maakten de ministers Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking duidelijk dat als de sector zelf geen invulling zou geven aan de verduurzaming van de sierteelt, de overheid het zou regelen, zegt Van Schilfgaarde.

FloraHolland verwacht dat aantal telers zal afhaken

Stefanie Miltenburg, manager duurzaamheid bij FloraHolland

Kritiek op convenant

Destijds was er kritiek op het convenant: de stem van de telers zou erin niet genoeg gehoord zijn. FloraHolland en veelal grotere handelsbedrijven waren de ondertekenaars van de afspraak, waaraan partijen op vrijwillige basis kunnen deelnemen.

De milieueisen van FloraHolland schoten vooral in het verkeerde keelgat van kleine telers. Zij zien op tegen de verplichting en de hoge kosten. De nieuwe eis leidde direct tot het Facebook-initiatief 'Bloemenkwekers tegen verplichte certificering' van zomerbloementeler Cees Kralt in Rijnsburg, dat zo'n 220 leden telt.


Nog vier maanden

Telers die nog niet zijn begonnen met milieuregistratie, hebben nog vier maanden de tijd om dit te regelen. Dat geldt nog voor 55 procent van ons aanvoerdersbestand, zegt Stefanie Miltenburg, manager duurzaamheid bij FloraHolland.

De 45 procent die wel al aan de eis voldoet, ofwel ruim 2.000 kwekers, vertegenwoordigt 80 procent van de FloraHolland-omzet. Van de 2.000 kwekers zijn er 1.700 lid, wat eveneens overeenkomt met een percentage van 45.

Over milieucertificaten beschikken telers ook al, hoewel de aantallen kleiner zijn dan bij de registratie. 'Er zijn ongeveer 1.700 aanvoerders met een milieucertificaat', stelt Miltenburg. 'Dat is 35 procent van het aanvoerdersbestand. Hiervan zijn 1.400 leden.' Dat laatste komt overeen met 36 procent van de leden.


Vooral kleine telers

Uit de cijfers hierboven blijkt dat vooral nog kleine telers de stap moeten maken. De manager duurzaamheid van FloraHolland verwacht dat een aantal telers dit niet zal doen, onder andere om financiële redenen.

Miltenburg vindt het lastig in te schatten hoeveel kwekers uiteindelijk zullen afhaken omdat zich nog nieuwe ontwikkelingen rond de registratie- en certificeringsplicht voordoen. Er komt een tweede registreerder bij. De enige, huidige partij is Milieu Programma Sierteelt (MPS).


Belofte

Met een tweede registrerende partij lost FloraHolland een belofte in. Toen er na de bekendmaking van de milieuregistratie- en certificeringsplicht veel kritiek loskwam op de kosten daarvan, kondigde de veiling de komst van een tweede partij aan om de concurrentie op dit terrein te bevorderen.

MPS heeft na de kritiek de tarieven aangepast: voor het eerste jaar registreren betaalt een teler 290 euro. Miltenburg verwacht dat de kosten voor registratie bij GreenlinQdata van dezelfde orde van grote zijn. Het basistarief van MPS voor certificering ligt op 700 euro waarbij nog een hectaretoeslag komt. De kosten voor certificering bij Global GAP zijn nog niet duidelijk.


Hoge kosten

Kralt verbaast het niet dat kleine kwekers nauwelijks of geen belangstelling tonen voor de milieuregistratie en -certificering.

'Bijna een derde van de leden van de veiling heeft een bedrijf met een vergelijkbare omzet als ik van ongeveer 100.000 euro en is klokaanvoerder. De veilingkosten voor mij bedragen zo'n 5.000 euro. Daar komt dan 1.000 euro bij voor de bovenwettelijke eis van milieuregistratie en -certificering. Dat is een verhoging van 20 procent.'


Heffingen

Telers die zonder milieuregistratie en certificering toch op de veiling aanvoeren, krijgen na meerdere waarschuwingen heffingen opgelegd. Het voorstel is om de heffing even hoog te maken als de kosten van registratie en certificering. De ultieme straf is tijdelijk niet meer handelen via de marktplaats.Tweede registratiepartij dient zich aan

Naast Milieu Programma Sierteelt (MPS) als aanbieder voor registratie kom er een tweede partij, kondigt FloraHolland aan. Dit is een samenwerkingsverband tussen Global GAP en GreenlinQdata in Zoetermeer. 'Kwekers met alleen een Global GAP-certificaat voldoen nog niet aan de verplichting', legt Stefanie Miltenburg, manager duurzaamheid bij FloraHolland, uit. Dit zijn er ongeveer driehonderd, ofwel 6 procent van de via FloraHolland verkopende telers. 'Zij moeten nog starten met digitale milieuregistratie met een door Global GAP geaccepteerde tool. In Nederland is Global GAP hierover met GreenlinQdata in gesprek. Het is de verwachting dat kwekers met Global GAP uiterlijk eind september kunnen beginnen met de registratie.' FloraHolland voorziet verder dat beide partijen binnenkort ook een oplossing hebben voor kwekers in Duitsland, België, Italië en Spanje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer