Milieuregistratie+bij+45+procent+FloraHolland%2Dtelers+rond
Nieuws
© FloraHolland

Milieuregistratie bij 45 procent FloraHolland-telers rond

Van de telers die bij bloemenveiling Royal FloraHolland bloemen en planten aanvoeren, heeft 45 procent een milieuregistratie. Die ruim tweeduizend kwekers vertegenwoordigen 80 procent van de FloraHolland-omzet.

Van die groep kwekers zijn er 1.700 lid, wat eveneens overeenkomt met een percentage van 45, meldt de veiling. Begin november 2019 maakte FloraHolland bekend dat de veiling eisen gaat stellen aan kwekers op het terrein van duurzaamheid. De directie van de bloemenveiling voerde toen de verplichting in dat aan het einde van 2020 telers moeten voldoen aan de milieuregistratie en een jaar later ook aan de milieucertificering.


Over milieucertificaten beschikken telers ook al, hoewel de aantallen kleiner zijn dan bij de registratie. Er zijn ongeveer 1.700 aanvoerders met een milieucertificaat. Dat is 35 procent van het aanvoerdersbestand, hiervan zijn 1.400 telers lid. Dat laatste is hetzelfde als 36 procent van de leden.


Op aandrang van ministers

Volgens algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland vragen afnemers om de registratie en certificatie. Dit was voor FloraHolland echter niet de enige reden om de eisen aan de aanvoerende telers op te leggen.

Tijdens het overleg over het convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarin ook milieu-eisen zijn opgenomen, maakten de ministers Carola Schouten van landbouw en Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking duidelijk dat als de sector zelf geen invulling zou geven aan de verduurzaming van de sierteelt, de overheid het zou regelen, zegt Van Schilfgaarde.


Weinig kleine telers

Uit de cijfers hierboven blijkt dat vooral kleine telers nog de stap naar milieuregistratie moeten maken. Kwekers hebben hiervoor nog vier maanden de tijd. Stefanie Miltenburg, manager duurzaamheid bij FloraHolland, verwacht dat een aantal telers zich niet zal registreren, onder andere om financiële redenen.

Toen FloraHolland de milieueisen bekendmaakte, schoten die vooral in het verkeerde keelgat van kleine telers. Zij zien op tegen de verplichting en de hoge kosten. De nieuwe eisen leidde direct tot het Facebook-initiatief Bloemenkwekers tegen verplichte certificering van zomerbloementeler Cees Kralt in Rijnsburg, dat nu zo'n 220 leden telt.


Verhoging van kosten

Het verbaast Kralt niet dat kleine kwekers nauwelijks of geen belangstelling tonen voor de milieuregistratie en -certificering. 'Bijna een derde van de leden van de veiling heeft een bedrijf met een vergelijkbare omzet als ik van onder de 100.000 euro en is klokaanvoerder', zegt hij.

'De veilingkosten voor mij bedragen zo'n 5.000 euro. Daar komt dan 1.000 euro bij voor de bovenwettelijke eis van milieuregistratie en -certificering. Dat is een verhoging van 20 procent. Bij een omzet van bijvoorbeeld 50.000 euro is de toename van de kosten dan 40 procent.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer