MPS krijgt bij milieuregistratie een concurrent

Naast Milieu Programma Sierteelt (MPS) als aanbieder voor milieuregistratie komt er een tweede partij, kondigt bloemenveiling Royal FloraHolland aan.

MPS+krijgt+bij+milieuregistratie+een+concurrent
© Thierry Schut

De concurrent voor MPS is een samenwerkingsverband tussen Global GAP en GreenlinQdata in Zoetermeer. 'Kwekers met alleen een Global GAP-certificaat voldoen nog niet aan de registratieverplichting', legt Stefanie Miltenburg, manager duurzaamheid bij FloraHolland, de verandering uit.

'Zij moeten nog starten met digitale milieuregistratie met een door Global GAP geaccepteerde tool. In Nederland is Global GAP hierover met GreenlinQdata in gesprek. Het is de verwachting dat kwekers met Global GAP uiterlijk eind september kunnen beginnen met de registratie.'


Driehonderd bedrijven

Ongeveer driehonderd bedrijven, ofwel 6 procent van de via FloraHolland verkopende telers, hebben een Global GAP-certificaat. De bloemenveiling voorziet verder dat Global GAP en GreenlinQdata binnenkort ook een oplossing hebben voor kwekers in Duitsland, België, Italië en Spanje. De bloemenveiling stelt de milieuregistratie aan het eind van dit jaar verplicht.


Daarnaast werkt Global GAP aan een oplossing voor de verplichte milieucertificering. Het huidige Global GAP-certificaat is gericht op het aantonen van een verantwoorde productie, maar is daarmee nog geen milieucertificaat. Dat verandert doordat de milieueisen worden aangescherpt.

'Zodra dat rond is, biedt Global GAP samen met GreenlinQdata een oplossing voor digitale milieuregistratie en -certificering', stelt een woordvoerder van de veiling. FloraHolland eist van de telers die op de marktplaats aanvoeren, dat zij met ingang van 2022 ook een milieucertificaat hebben.


Inlossen belofte

Met een tweede registrerende partij lost FloraHolland een belofte in. Toen er na de bekendmaking van de milieuregistratie- en certificeringsplicht in november 2019 veel kritiek loskwam op de kosten daarvan, kondigde de veiling de komst van een tweede partij aan om de concurrentie op dit terrein te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer