Tweede+Kamer+verdeeld+over+minimumuurloon
Nieuws
© Twan Wiermans

Tweede Kamer verdeeld over minimumuurloon

De Tweede Kamer is verdeeld over een PvdA-voorstel voor de invoering van een minimumuurloon. Wie meer uren werkt, moet met het voorstel ook meer verdienen.

Nederland is een van de weinig landen met een minimumloon per maand. Het uurloon hangt daarbij af van het aantal uren dat staat voor een voltijdse werkweek. De PvdA wil dat iedereen voortaan het uurloon gaat verdienen dat nu geldt bij de kortst mogelijke werkweek van 36 uur. Wie meer uren per week werkt, gaat er in dat voorstel dus op vooruit.

De coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn positief over het voorstel. Maar op steun van VVD en CDA hoeft initiatiefnemer Gijs van Dijk (PvdA) waarschijnlijk niet te rekenen. De twee grootste coalitiepartijen vrezen dat de maatregel in de huidige crisis banen gaat kosten.


CDA-Kamerlid Hilde Palland noemt het initiatief om de koopkracht van werkenden met een laag inkomen te verbeteren prijzenswaardig. Maar zij waarschuwt wel dat veel werkgevers daardoor worden geconfronteerd met hogere loonkosten. Dat kon misschien vorig jaar, toen de economie groeide en de werkloosheid historisch laag was. 'Maar inmiddels heeft corona alles op zijn kop gezet.'


'Timing voorstel slecht'

'Een jaar geleden had dit slim geleken', zegt ook VVD'er Judith Tielen. Maar de timing van het voorstel had wat haar betreft niet slechter gekund. 'Dit wetsvoorstel heeft directe impact op duizenden werkgevers die elke dag in onzekerheid zitten over hoe ze hun bedrijf in de benen houden, en of ze de mensen die er werken kunnen behouden.'

Ook D66 wil voorkomen dat in zwaar getroffen sectoren banen sneuvelen. Een uniform wettelijk minimumloon is verstandig, vindt Kamerlid Steven van Weyenberg, maar over de hoogte wil hij het nog wel eens hebben. D66 kwam onlangs zelf met een voorstel om het minimumloon fors te verhogen en tegelijkertijd het veel bekritiseerde toeslagenstelsel af te schaffen.


Eerlijker en moderner

De ChristenUnie is zeer te spreken over de strekking van het wetsvoorstel. 'Een wettelijk minimumuurloon heeft grote en structurele voordelen', vindt Kamerlid Eppo Bruins. 'Het minimumloon wordt daarmee eerlijker, inzichtelijker en moderner.'

De kleinste coalitiepartij staat ook positief tegenover de verhoging die het voorstel daarnaast regelt. Te veel mensen kunnen van het huidige minimumloon niet rondkomen, zegt Bruins.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer