Loonsverhoging FloraHolland uitgesteld

De eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent bij Royal FloraHolland is met drie maanden uitgesteld. 'We hebben langdurig extra volume nodig om de klap van corona te boven te komen', laat woordvoerder Michel van Schie weten. 'De bonden slikken de pijn.'

Loonsverhoging+FloraHolland+uitgesteld
© FloraHolland

Marktvolgers stellen dat de sierteeltsector de aanvankelijke coronadreun in maart en april aardig te boven is gekomen. Het volume binnen de meeste productgroepen is weer fors toegenomen en de prijzen zijn gemiddeld genomen goed.

Maar voor 's werelds grootste marktplaats is het nog altijd alle hens aan dek, zo blijkt deze week na het schrappen van de loonsverhoging voor medewerkers. Zo'n drieduizend werknemers van de veilingcoöperatie wachten gelaten af of hun loon in oktober wel stijgt, of dat hen slechts de nullijn rest.

'In onze maandoverzichten is het prijsherstel binnen de meeste productgroepen goed te zien', zegt Van Schie. 'Maar het probleem is dat die meerprijs voornamelijk bij de kwekers terechtkomt. De veiling spint er geen garen bij in de logistieke dienstverlening.'


De oplossing ligt in massa, constateert de FloraHolland-woordvoerder. 'We hebben langdurig extra volume nodig om de klap van corona te boven te komen.'

De eerder afgehamerde loonsverhogingen van april en juli zijn uitgesteld naar oktober. Onder voorbehoud. In september volgt namelijk een nieuw evaluatiemoment met de vakbonden.
Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) stelt dat een meerderheid van de leden heeft ingestemd met de extra coronamaatregelen bij de veiling. 'Maar het is van groot belang om het aantal tegenstemmers en het commentaar bij de stemming zeker ook met FloraHolland te delen', reageert een FNV-woordvoerder.

'We kunnen hieruit opmaken dat onze leden toch heel veel moeite hebben met de maatregelen en de manier waarop het proces is verlopen. De situatie in de sierteelthandel is echter uitzonderlijk en laat ons geen andere keuze', stelt FNV.


Vangnet sector onvoldoende

De vakbond is al sinds april op verzoek van FloraHolland met de veiling in overleg over de impact van corona op de bedrijfsvoering. De NOW-regeling en het Noodfonds Sierteelt blijken niet afdoende om de financiële gevolgen van de crisis op te vangen.

Het is voor de veiling moeilijk in te schatten hoe lang de situatie met minder volume duurt. Dit maakt het vinden van oplossingen extra moeilijk. Van Schie: 'We verliezen tientallen miljoenen. Deze stap bespaart ons 2 tot 2,5 miljoen euro op jaarbasis. Alle beetjes helpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer