PvdA pleit voor hoger minimumloon per uur

Oppositiepartij PvdA pleit in een wetsvoorstel voor een vast minimumloon per uur, in plaats van het huidige minimummaandloon. Tegelijk liggen cao-besprekingen in bijna alle sectoren helemaal stil. En als ze later dit jaar weer worden opgestart, willen werkgevers doorgaans geen loonsverhogingen afspreken.

PvdA+pleit+voor+hoger+minimumloon+per+uur
© Nieuwe Oogst

Corona zet, naast de sociale context, ook de arbeidsverhoudingen tussen werkgevers en werknemers in alle branches op scherp. Doorgaans worden er maandelijks vele cao's afgesloten, maar sinds de coronamaatregelen gebeurt dat nauwelijks meer.

Meer dan een miljoen werkenden vallen inmiddels onder een cao die verlopen is, blijkt uit een overzicht op Arboportaal en Caoweb. Het gaat landelijk gezien om zo'n driehonderd cao's, waaronder die voor de glastuinbouw, bouw en doe-het-zelfbranche. Niet eerder zijn er zo weinig cao's afgesloten, acht tegenover bijna veertig vorig jaar.


Coronavirus zet druk

Loonsverhogingen lijken momenteel utopisch, mochten besprekingen later dit jaar weer worden opgestart. Dit stelt de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, de AWVN. Volgens deze organisatie is er te veel onzekerheid over de impact van het coronavirus.

In de cao's die voor de corona-uitbraak werden afgesloten, is gemiddeld een loonstijging van 3 procent afgesproken. Vakbond FNV heeft al aangegeven de eerdere looneis van 5 procent te zullen handhaven, wat druk zal zetten op de onderhandelingen.


Als er minder loonsverhogingen worden afgesproken, gaat dat ook ten koste van de gemiddelde koopkracht van Nederlanders. Eerder werd uitgegaan van een stijging van de koopkracht van ruim 2 procent voor dit jaar. Maar die hoop lijkt door corona vervlogen, aangezien hiervoor bijna 3 procent loonstijging nodig is.


Alternatief: vast minimum

PvdA-Kamerlid Van Dijk pleit in een wetsvoorstel van 1 mei voor een vast minimumloon per uur, in plaats van het huidige minimummaandloon van 1.650 euro bruto, dat varieert bij 36, 38 of 40 uur werken per week.

Volgens de linkse partij zijn er grote verschillen tussen wat mensen met een minimumloon per uur verdienen, omdat de ene werknemer hierdoor een langere werkweek heeft dan de andere. Oneerlijkheid ligt daarmee op de loer, stelt de PvdA.

Van Dijk wil daarom een vast minimumloon van 10 euro per uur laten invoeren. Volgens de oppositiepartij gaan werknemers die 38 of 40 uur per week werken er hierdoor alsnog 3,5 tot 11 procent op vooruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer