Muis vreet zeshonderd zaden cichorei per nacht

Het zijn maar kleine dieren, maar in één nacht vreet één muis tot wel zeshonderd zaden op. Daarmee kunnen ze in korte tijd dus veel schade veroorzaken in cichorei.

Muis+vreet+zeshonderd+zaden+cichorei+per+nacht
© IRS

Muizenschade is te herkennen aan kleine kuiltjes in de grond met daarin of daarbij opengebroken zaden. Muizen zoeken namelijk de zaden op, breken ze open en eten vervolgens het embryo eruit. Vaak volgen ze de rij en is dit meters achter elkaar zichtbaar.

Een maatregel om schade te beperken, is het aanbieden van alternatief voer. Door de muizen dit een week voor het zaaien al aan te bieden, leren ze de voerplaatsen te vinden en gaan ze niet actief op zoek naar het cichoreizaad. 'Wacht dus niet tot na het zaaien of als u al vreterij ziet', luidt het advies van IRS.

Voerplaatsen

Leg het alternatief voer onder een dakpan of halve pvc-pijp, zodat vogels er niet bij kunnen en vul de voerplaatsen de eerste week na het zaaien regelmatig bij. Leg op grote percelen ook voerplaatsen midden in het perceel aan.

Alternatief voer kan bestaan uit gerst, tarwe, zonnebloempitten of vogelvoer. Als telers het zaad even verhitten in de magnetron of oven, zal het overgebleven voer dat de muizen laten liggen, niet kiemen. Maak nooit gebruik van zaaizaad, omdat dit fungiciden en/of insecticiden kan bevatten en daardoor niet mag worden vervoederd.

Zaad bedekken

Een andere maatregel is te nemen tijdens het zaaien. Het advies is om cichoreizaad met voldoende grond te bedekken, zodat het moeilijker te vinden is voor muizen. Schade komt namelijk vooral voor op percelen, die vroeg worden gezaaid en waar zaad niet voldoende is bedekt met grond of op percelen met een grof zaaibed. Als een muis één zaadje weet te vinden, herkent hij de geur van de zaden in de grond en zal hij op zoek gaan naar andere zaden.


Toevoegen van stoffen of middelen aan of op het zaad heeft geen enkele zin. Zodra zaad kiemt, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen. Zaai dus in vochtige grond bij voldoende hoge temperatuur, zodat zaden snel kiemen.

1 centimeter

Telers moeten onder droge omstandigheden niet dieper dan 1 centimeter zaaien. De ervaring leert namelijk dat dieper zaaien vrijwel altijd resulteert in een teleurstellende veldopkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer