Extern salderen wordt mogelijk in Noord-Brabant en Zeeland

Provincies Noord-Brabant en Zeeland maken extern salderen met veehouderijen per medio september mogelijk.

Extern+salderen+wordt+mogelijk+in+Noord%2DBrabant+en+Zeeland
© Twan Wiermans

Dat meldt samenwerkingsverband IPO (Interprovinciaal Overleg). De zuidelijke provincies zijn daarmee de eerste die de regeling openstellen, naast Limburg waar extern salderen al langer kon. Andere provincies nemen de komende tijd ook besluiten over het toestaan van extern salderen.

'Over het zorgvuldig (gefaseerd) openstellen van extern salderen met veehouderijen zijn alle provincies al geruime tijd in overleg met betrokken sectoren. Op basis van de voortgang van dit overleg, waarbij in iedere provincie een brede afweging wordt gemaakt met alle sectoren, zal in provincies op verschillende momenten worden besloten extern salderen met veehouderijen open te stellen', meldt IPO.


Stikstofruimte overnemen

Met extern salderen wordt het mogelijk om stikstofruimte over te nemen van veehouderijen die geheel of gedeeltelijk stoppen. Bij elke transactie komt 30 procent van de overgenomen stikstofruimte ten goede aan de natuur, waarmee per saldo de depositie van stikstof daalt. Met het Rijk hebben de provincies diverse waarborgen afgesproken om tot zorgvuldige openstelling over te gaan.

Provincies nemen ook besluiten over verleasen. Dit is een vorm van extern salderen voor projecten die slechts tijdelijk stikstofemissie en -depositie veroorzaken. De provincies zullen zelf over de details van hun besluitvorming communiceren, aldus IPO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer