Gelderland staat extern salderen voorlopig niet toe

Stikstofruimte kopen van agrarische bedrijven met dierrechten wordt voorlopig niet toegestaan in Gelderland. Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten extern salderen nog tegen te houden.

Gelderland+staat+extern+salderen+voorlopig+niet+toe
© Studio Kastermans

Dat doet GS ondanks de groeiende vraag van initiatiefnemers, zowel binnen als buiten de provincie, om stikstofruimte in Gelderland op te kopen. 'Daarover maakt Gedeputeerde Staten zich zorgen, want dat kan leiden tot ongewenst leegstand, verloedering van het landschap, onvoldoende ontwikkelruimte voor de Gelderse agrarische sector en een oneerlijke verdeling van stikstofruimte. Dit moet eerst opgelost worden', schrijft GS in een toelichting op de eerste serie stikstofmaatregelen die worden genomen.

Gelderland wil daar zo snel mogelijk mee beginnen. Deze zomer staan keukentafelgesprekken gepland om te komen tot verduurzaming van de kalversector. Ook begint een proef met het meten van stikstofuitstoot per bedrijf, onder meer bij varkenshouderijen. Dit gebeurt met behulp van sensoren van onderzoeksinstituut OnePlanet.


40 miljoen euro nodig

De provincie denkt voor de maatregelen dit jaar zo'n 40 miljoen euro nodig te hebben. Met het geld kan de vermindering van stikstofuitstoot versneld worden. 'Natuurlijk hebben we nog niet alle antwoorden, maar daar hoeven we niet op wachten. Met een deel van de maatregelen kunnen we al beginnen. Dat is dankzij de inzet van onze Gelderse partners', zegt Gelders gedeputeerde Peter Drenth.

'We werken aan een oplossing die ook perspectief biedt aan onze inwoners. We willen kunnen genieten van de natuur en ook gewoon kunnen wonen, werken en leven. Dankzij de inzet van al onze Gelderse partners hebben we een uitgebreide lijst met mogelijke maatregelen per gebied. We gaan alles op de lijst doorrekenen om te bepalen welke maatregelen het meeste resultaat opleveren. We moeten kunnen aantonen dat het buiten beter gaat en ik ben hoopvol dat dat gaat lukken.'


Toekomst voor boeren

Gelderland kiest voor een gebiedsgerichte aanpak voor de gebieden Veluwe, Achterhoek en Rijntakken. Deze aanpak is aanvullend op de landelijke maatregelen. Belangrijk daarbij is dat er een toekomst blijft voor Gelderse boeren, benadrukt de provincie. 'Gelderland wil inzetten op de ontwikkeling van een duurzame natuurinclusieve landbouw. De agrarische sector in Gelderland heeft daar al heel veel in gedaan. De provincie gaat met agrarische ondernemers in gesprek over de toekomst van het bedrijf en de mogelijkheden om duurzamer te worden', schrijft GS.

Door covid-19 is er binnen de agrarische sector ook een aantal bedrijven die in zwaar weer zit. Het rijk springt daarop in met een beëindigingsregeling voor veehouderijen met productierechten. Daar hoort de kalverhouderij niet bij. GS wil aanvullende Gelderse maatregelen om te zorgen voor een duurzaam toekomstperspectief voor deze sector.

Ze kijkt met keukentafelgesprekken wat de mogelijkheden zijn voor innovatie, het vinden van andere verdienmodellen, bedrijfsverplaatsing of eventueel bedrijfsbeëindiging. Hiervoor is zo'n 10 miljoen euro voor innovatie en 20 miljoen euro voor verplaatsing of bedrijfsbeëindiging nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer