Friese landbouw en natuur willen onderzoek extern salderen

Friese natuur- en landbouworganisaties vragen de provincie Friesland het extern salderen voorlopig niet open te stellen. Volgens de partijen kan de provincie niet ingrijpen wanneer te veel stikstofrechten uit een gebied of sector wegvloeien. Daarom willen ze dat de provincie eerst met hen een analyse maakt op gebiedsniveau, schrijven ze in een brief.

Friese+landbouw+en+natuur+willen+onderzoek+extern+salderen
© Persbureau Noordoost

Negen landbouworganisaties en It Fryske Gea, Bond van Friese Vogelwachten, Friese Milieu Federatie en Waddenvereniging willen dat de provincie eerst een beeld schept van de omvang van de problematiek, de knelpuntgevallen en de effectiviteit van de maatregelen. Pas daarna kan extern salderen worden opengesteld, stellen de natuur- en landbouworganisaties.

Provincie Friesland gaat bij intern en extern salderen een 'hand aan de kraanprincipe' hanteren. Als blijkt dat er te veel rechten worden verplaatst, grijpt de provincie in. Volgens de landbouw- en natuurpartijen gaat dit niet werken. Zij stellen dat de provincie geen criteria heeft opgesteld op basis waarvan transacties kunnen worden beoordeeld.

Ook ontbreekt het volgens de partijen aan instrumenten om in te grijpen bij transacties als deze als ongewenst worden beschouwd. Sturen op stikstoftransacties is onmogelijk, geven ze aan. Ze stellen vragen als: 'Wie biedt de rechten aan en wie koopt deze op?' En: 'Wat betekent dit voor de stikstofsituatie rond Natura 2000-gebieden?'

Het is volgens de partijen 'volstekt onduidelijk' of en hoe de verplaatsing van stikstof kan bijdragen aan oplossingen van knelpunten of het behalen van doelen in het gebiedsgerichte beleid. Ze denken dat er in september een basis kan liggen die het mogelijk maakt om op 'afgewogen wijze extern salderen en wellicht ook het verleasen van stikstofrechten open te stellen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer