Einde nertsensector na pelzen

Nertsenhouders worden verplicht om dit najaar na het pelzen te stoppen. Het kabinet heeft hiervoor 150 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld komt bovenop de 32 miljoen die al was gereserveerd voor de sloop- en ombouwregeling.

Einde+nertsensector+na+pelzen
© Nieuwe Oogst

Dat laten de ministers Carola Schouten (LNV) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten. Daarmee nemen ze het advies van het Outbreak Management Team-Zoönosen over. Dit OMT-Z vindt het wenselijk om verspreiding van het coronavirus binnen de nertsenhouderij te stoppen en adviseerde daarop een verplichte stoppersregeling.


Deze stoppersregeling gaat in na de pelsperiode van november. In de komende periode wordt de regeling uitgewerkt en bepaald hoe hoog de vergoeding is die nertsenhouders ontvangen.

Verscherpte screening

Naast de stoppersregeling adviseert het OMT-Z ook een versterkte screening van bedrijven in combinatie met beter management van personeel. Omdat er ondanks de eerder genomen hygiënemaatregelen nog steeds besmettingen voorkomen, worden de hygiënemaatregelen en de controle daarop verder aangescherpt.Volgens het OMT-Z is de mens de meest waarschijnlijke besmettingsbron tussen bedrijven. De maatregelen zijn erop gericht deze besmettingsroute te voorkomen, zoals een striktere registratie van wie, wanneer en waar werkt. Alle nertsenhouders moeten verplicht wekelijks vooraf aan de NVWA melden wie op de bedrijven in de stallen werkt.


Wachtperiode tien dagen

Voor medewerkers die op meerdere locaties werken geldt een wachtperiode van tien dagen alvorens zij aan het werk kunnen op een andere locatie. Ook worden houders verplicht wekelijks alle kadavers van natuurlijk gestorven nertsen op te sturen. Op deze maatregelen zal de NVWA intensiever controleren. Bij overtredingen zal de NVWA sanctionerend optreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer