Handelsoorlog+tussen+EU+en+VS+dreigt
Nieuws
© Archief

Handelsoorlog tussen EU en VS dreigt

De handelsbetrekkingen tussen Europa en de Verenigde Staten staan zwaar onder druk. Brussel is verontwaardigd over importheffingen voor buitenlands staal en aluminium die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

De Europese Commissie reageert opvallend scherp op de heffingen die volgens Trump verstoring van de Amerikaanse markt moeten voorkomen. Volgens commissievoorzitter Jean Claude Juncker gaat het om een serieuze bedreiging van de goede verhoudingen met de VS.

'We kunnen niet werkloos toezien hoe onze industrie getroffen wordt door oneerlijke maatregelen die duizenden arbeidsplaatsen in gevaar brengen. De EU zal stevig en in gelijke mate reageren om haar belangen te verdedigen', aldus Juncker.

Agrarische handel

Het gevaar van een handelsoorlog waarbij beide kanten elkaar bestoken met strafmaatregelen is niet denkbeeldig. Daarbij zou ook de agrarische handel in de strijd geworpen kunnen worden.

'Wij zijn daar zeer bezorgd over', laat minister-president Mark Rutte vanuit Berlijn weten. 'Een meningsverschil moet je met elkaar oplossen, niet met een handelsoorlog.'

Trump niet bang

Trump zegt dat hij niet bang is voor zo'n krachtmeting. Hij wijst erop dat de Verenigde Staten een handelstekort hebben met veel landen. 'Dan zijn handelsoorlogen eenvoudig te winnen', aldus de zelfverzekerde president.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer