Handelsverdragen+doen+boer+en+tuinder+goed
Nieuws
© Dirk Hol

Handelsverdragen doen boer en tuinder goed

'Internationale handelsverdragen hebben altijd een positieve uitwerking gehad op de land- en tuinbouw en de nationale economie. We zitten als een bok op de haverkist', vindt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Maat zie dat woensdag in de Tweede Kamer in Den Haag. 'Bij mogelijke risico's voor sectoren als de pluimvee- en varkenshouderij moeten desnoods quota en tarieven worden aangepast of moeten die sectoren helemaal buiten een overeenkomst worden gehouden.'

De LTO-voorman maakte deel uit van een delegatie van de Sociaal Economische Raad (SER). Die gaf een toelichting op het recent uitgebrachte TTIP-advies. Daain wordt gepleit voor meer transparantie en een goede basis voor een maatschappelijk debat erover.

Waardering

Een mogelijk handelsakkoord tussen de Europa en Verenigde Staten mag wat de SER betreft geen aanleiding vormen voor verandering van niveaus van bescherming van mens en milieu. De vaste Kamercommissie van Handel toonde zowel grote interesse als waardering voor het advies.

Het advies gaat ook in op de maatschappelijke zorgen die er leven en de noodzaak om arbeidsnormen en publieke belangen te waarborgen.

Leidend

Maat ging in op de gelegenheid voor Europa en de Verenigde Staten om gezamenlijk normen te stellen voor bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn. Als dat zou lukken, zullen deze internationale handelsverkeer leidend worden.

Ook zei hij voorstander te zijn van onderhandelingen over TTIP. Zijn devies is eerst onderhandelen en dan tussentijds de balans opmaken in plaats van vooraf barrières opwerpen. De LTO-voorzitter ziet aankomen dat Europa kansen misloopt, mochten de onderhandelingen op niets uitlopen.

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer