Amerika wil handelsoverschot dichten met landbouw

De Amerikaanse regering wil graag een handelsdeal sluiten met de Europese Unie. Wel moeten meningsverschillen tussen beide markten over handelsnormen worden opgelost.

Amerika+wil+handelsoverschot+dichten+met+landbouw
© Koppert Cress

Dat zei de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue na een ontmoeting met de EU-commissarissen Janusz Wojciechowski (Landbouw), Stella Kyriakides (Gezondheid) en Phil Hogan (Handel). Perdue is bezig met een driedaags bezoek aan de Europese Unie.

• Lees ook: Landbouwminister VS bezoekt Nederland

Volgens Perdue is de Amerikaanse president Donald Trump ‘laser-gericht’ op het sluiten van een handelsovereenkomst met de EU. De 73-jarige politicus verkondigde de mening van de Amerikanen dat handelsvoorwaarden gebaseerd moeten zijn op degelijke wetenschappelijk onderzoek. Volgens hem zijn er ‘kleine verschillen’ met Europa waarvan hij denkt dat die weggenomen kunnen worden.

Gat dichten

De landbouwminister uit de staat Georgia wees op het handelsoverschot van circa 10 miljard euro dat de EU voor heeft op de VS. ‘Dat gat kan gedicht worden met landbouwproducten’, benadrukte Perdue.

De eerste kloof die de Amerikanen willen slechten is het verschil van inzicht met de EU over sanitaire en fytosanitaire regels en residu-limeten. Perdue wees op de CRISPR-CAS veredelingstechniek waartegen de EU bezwaren heeft, maar waarvan de VS vindt dat deze versneld dient te worden.

‘We moeten onze beleidsbeslissingen nemen op basis van degelijke wetenschap', benadrukte Perdue die kritisch op ngo’s die ‘angsten verspreiden’ en wees op de noodzaak van ‘economische verduurzaming’.

Technologie

‘Als Europa er niet in slaagt om technologie in zijn landbouw te brengen, zou het voor zijn voedselvoorziening afhankelijk worden van de rest van de wereld en ik denk niet dat Europese consumenten dat willen’, bezwoer de Amerikaanse landbouwminister.

EU-handelcommissaris Phil Hogan schudt de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue de hand bij een ontmoeting in Brussel. De Amerikaanse EU-ambassadeur Gordon Sondland kijkt toe.
EU-handelcommissaris Phil Hogan schudt de Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue de hand bij een ontmoeting in Brussel. De Amerikaanse EU-ambassadeur Gordon Sondland kijkt toe. © Europese Commissie 2020

In Europa rust er een taboe op de import van de zogenoemde ‘chloorkip’ uit de Verenigde Staten. Perdue trachtte dat beeld te corrigeren. Volgens hem wordt door de Amerikaanse vleesverwerkende industrie tegenwoordig perazijnzuur gebruikt om producten te desinfecteren.

Dinsdag bezocht Perdue samen met VS-ambassadeur Pete Hoekstra het bedrijf Koppert Cress in Monster (foto boven). Daar werden ze rondgeleid door directeur-eigenaar Rob Baan. De Amerikaanse landbouwminister was onder de indruk van wat hij te zien kreeg; een dwarsdoorsnede van de Nederlandse glastuinbouwsector. Naast Koppert gaven diverse andere bedrijven acte de préséance. Zo kreeg hij bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe via drones aan insectenbestrijding onder glas gedaan kan worden en bleek Perdue gecharmeerd van de WKO (Warmte Koude Opslag)-installatie waarmee Koppert op 170 diepte zijn energiebehoefte duurzaam stuurt.

De cressen (kiemplantjes) die het bedrijf presenteerde, zijn voor de minister niet geheel nieuw. Koppert heeft sinds enkele jaren een Amerikaanse productielocatie op Long Island. Echter in het consumentenkanaal komen de kiemplantjes, evenals in Nederland, bijna niet voor. Behalve de tuinkers en Broccocress gaat 95 procent van de afzet naar de professionele keukens van restaurants die de cressen gebruiken bij hun menu’s.

Teelttechniek

De teelttechnieken die Perdue te zien kreeg zijn zeker nog geen gemeengoed in Amerika. ‘Dit niveau van tuinbouw kom je in de USA bijna niet tegen’, zegt woordvoerder Jan van Berkel van Koppert Cress. ‘Ze telen veelal in de volle grond en als je al kassen ziet, dan zijn het vaak plastic koepelkassen.’

Binnen de Nederlandse glastuinbouw kunnen bijna alle binnenklimatologische factoren gestuurd worden. Ook staat teelverduurzaming op eenzame hoogte. ‘Het kennis- en innovatieniveau is hoog. Mooi om dat op dit level uit te kunnen dragen tijdens een werkbezoek.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer