Vlaams+geld+voor+getroffen+bedrijven+H3N1
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Vlaams geld voor getroffen bedrijven H3N1

De Vlaamse regering trekt 2,5 miljoen euro uit voor bedrijven die dit jaar geruimd zijn vanwege de milde vogelgriepvariant H3N1. De Landsbond voor pluimveehouders spreekt van een 'druppel op de gloeiende plaat', aangezien de totale schade voor deze bedrijven op 25 miljoen euro wordt geschat.

In het voorjaar werden in totaal tachtig bedrijven in Vlaanderen getroffen door het vogelgriepvirus. In eerste instantie wilde de Belgische federale overheid niet overgaan tot ruiming, omdat H3N1 een milde variant is. De eierproductie viel maandenlang stil en 60 procent van de dieren stierf aan het virus. Het merendeel van de bedrijven ging over op vrijwillige ruiming. Om die reden kwamen ze ook niet in aanmerking voor een vergoeding.

De Landsbond is vanaf het begin kritisch geweest op de houding van de overheid en was vanaf het begin voor verplichte ruiming met bijbehorende vergoeding. Een besluit voor verplichte ruiming viel alsnog op 4 juli, ruim drie maanden na de eerste besmetting. 'Het feit dat het meer dan drie maanden duurde voordat de overheid de nodige maatregelen trof, is onbegrijpelijk. Ondertussen kon de sector enkel maar lijdzaam toekijken hoe het aantal besmette bedrijven opliep', stelt de Landsbond.

Herbevolking

De 2,5 miljoen euro die nu beschikbaar wordt gesteld door de Vlaamse overheid, is een tegemoetkoming in de 'herbevolking' van de stallen van pluimveehouders die overgegaan zijn tot ruiming, voordat de federale overheid een opruimplicht in werking stelde. Een leegstandsvergoeding komt er niet voor de bedrijven.

De Landsbond spreekt van een financieel drama voor de getroffen pluimveehouders. 'Zeker aangezien de sector een sectorfonds bezit dat gevuld wordt met sectorgeld dat hiervoor niet kon aangewend worden. Met het Sanitair Fonds in het achterhoofd hebben heel wat pluimveehouders voortijdig geruimd om erger te voorkomen. Dit schept een bijzonder gevaarlijk precedent naar de toekomst toe. Niet alleen pluimveehouders, maar eveneens landbouwers met andere nutsdieren, zullen niet meer vooruitziend zijn indien een dergelijke issue zich nogmaals stelt met alle gevolgen van dien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer