68+Vlaamse+melkveehouders+leveren+excellente+kwaliteit
Nieuws
© Jacob Melissen

68 Vlaamse melkveehouders leveren excellente kwaliteit

Van de 4.200 Vlaamse melkveehouders leverden er 68 in 2019 volgens het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) melk van excellente kwaliteit. Jaarlijks reikt het MCC een prijs uit aan de bedrijven die dit resultaat bereiken.

Bij de beoordeling voor het behalen van het predicaat 'excellente melk' wordt onder meer gekeken naar het kiemgetal. Dat moet het hele jaar onder de 10.000 per milliliter blijven. Het coligetal moet het hele jaar onder de 10 per milliliter blijven en het celgetal onder de 150.000 per milliliter.

Volgens het MCC zijn het strenge kwaliteitsnormen. Het diploma getuigt volgens de organisatie dan ook van een professionele bedrijfsvoering die het mogelijk maakt om melk van topkwaliteit te produceren. Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw meldt verder dat in 2019 meer melkveehouders het diploma behaalden dan in 2018. Toen waren het er 57.

Goede melkkwaliteit

Het MCC benadrukt dat ook andere bedrijven goed scoren. 'Globaal genomen is de melkkwaliteit in Vlaanderen heel goed. In 2018 bleef 97 procent van de melkveehouders heel het jaar lang zonder tekortkomingen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer