Amerikaanse landbouwminister kraakt boer-tot-bordstrategie

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue heeft de boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie van de Europese Unie gekraakt. Die is onbetaalbaar en brengt de landbouwproductie en daarmee de voedselzekerheid in gevaar.

Amerikaanse+landbouwminister+kraakt+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Agrilife Today/Flickr.com

Perdue uitte zijn kritiek donderdag tijdens een webinar dat was georganiseerd door de European Conservatives and Reformists (ECR) Party, waarbij ook Forum voor Democratie is aangesloten. Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (landbouw) nam ook deel aan het webinar.

Volgens Perdue is er geen manier om voedselzekerheid te bereiken voor een groeiende bevolking met stijgende behoeften als er beleid wordt opgelegd dat 'de groei beperkt en innovatie onderdrukt'.


Nadruk op innovatieve technieken

Perdue wees erop dat de successen van de Amerikaanse landbouw te danken zijn aan de nadruk op innovatieve technieken. Hij benoemde deze technieken niet, maar andere deelnemers wezen onder meer op gen-technieken.


Lees ook: Amerika wil handelsoverschot dichten met landbouw

De Amerikaanse minister sprak ook zijn bezorgdheid uit over het feit dat Europese boeren en tuinders niet het juiste gereedschap krijgen om optimaal te produceren en waarschuwde dat dit hen niet-concurrerend maakt. 'Wanneer innovatieve tools van een boer worden afgenomen, is de enige keuze die overblijft protectionisme. Dat is niet gezond voor Europa, de Verenigde Staten of waar dan ook ter wereld.' Perdue waarschuwde dat dit 'reële schade kan toebrengen aan het mondiale handelsklimaat'.


Voedselzekerheid

Wojchichowskie verweerde zich door te wijzen op de huidige situatie in de Europese Unie. 'We hebben een coronacrisis en een economische crisis. Wat we niet hebben in Europa is een voedselcrisis. Dat hebben we te danken aan onze boeren en de hele voedselketen. De voedselzekerheid is in orde gebleven, ondanks dat de agrarische sector door de coronacrisis wordt geraakt.'

De Eurocommissaris wees er in het webinar ook op de achterliggende motivatie voor de Green Deal. 'Voedselzekerheid vraagt om landbouwgrond waar we voedsel op kunnen verbouwen; vandaag en morgen voor toekomstige generaties.'

Dat betekent volgens hem dat we onze grond niet moeten uitknijpen. 'We zien al tekenen van 'overexploitatie'. Daarom zet de Europese Unie in op duurzame landbouw.' Wojciechowski wees er ook op dat aandacht voor lokale voedselproductie, zoals hij wil stimuleren, niet betekent dat er geen internationale handel mogelijk is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer