Brabant krijgt platform wolvenschade

Provincie Noord-Brabant richt samen met betrokken partners een platform wolvenschade in om zich beter voor te bereiden op de komst van zwervende wolven. Het platform wordt geleid door Pieter van Geel, voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland.

Brabant+krijgt+platform+wolvenschade
© ZLTO

Het platform is bedoeld voor intensief overleg met de bij wolvenschade betrokken partijen, waaronder ZLTO en de Zoogdierenvereniging. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver heeft Van Geel benaderd om alles in goede banen te leiden. 'Als voorzitter van de wolvencommissie in Gelderland heeft hij een schat aan kennis die we in Brabant goed kunnen gebruiken. Samen met hem kijken we hoe we ons gezamenlijk kunnen inspannen om wolvenschade zoveel mogelijk te voorkomen en beter voorbereid te zijn op zwervende wolven in de toekomst.'

Naar aanleiding van de schade die de zwervende wolf in Brabant in mei aanrichtte, heeft Lemkes de wolf in interprovinciaal verband bovendien opnieuw geagendeerd. ZLTO-portefeuillehouder Faunaschade Jeannette van de Ven zegt blij te zijn dat Brabant het Gelderse voorbeeld van een actief beheerplatform wolvenschade volgt. 'Het wolvenprobleem ligt niet alleen op het bordje van de boer, maar is van algemeen belang. Boeren dienen op hun beurt zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van preventiemaatregelen om wolvenschade te voorkomen.'


Preventie werkt

Toen de wolf rondom Haarsteeg en Vlijmen steeds meer schade aanrichtte, heeft de provincie met ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging afgesproken dat er gedurende twee weken ingezet zou worden op het beschermen van vee. Door te voorkomen dat vee aangevallen kan worden, zou de wolf vanzelf vertrekken, zo was het idee.

Het wolvenprobleem ligt niet alleen op het bordje van de boer


Dat lijkt te hebben gewerkt, want het is twee weken geleden dat de wolf in het gebied voor het laatst vee heeft gedood. Het dier lijkt de provincie te hebben verlaten en is voor het laatst gesignaleerd in België. Lemkes-Straver: 'We zijn erg blij dat onze inzet op preventie heeft gewerkt en de wolf inderdaad lijkt te zijn vertrokken. Dat kon alleen maar door goed samen te werken met de boeren. Want we willen als provincie niet alleen de internationaal beschermde wolf beschermen, maar ook onze boeren zo goed mogelijk bijstaan om hun vee te beschermen.'


Veilig

ZLTO, gemeente Heusden en de Zoogdiervereniging zijn van mening dat boeren schapen en geiten weer kunnen laten overnachten in de wei, zonder extra wolvenbescherming. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging: 'Als de wolf zich twee weken niet heeft laten zien en geen vee heeft aangevallen, dan is de kans dat hij nog in het gebied is erg klein. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een volgende zwervende wolf dit of een ander gebied in Brabant aandoet, daarom is het wel belangrijk alert en voorbereid te blijven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer