Ultieme oproep LTO: 'Schrap voermaatregel'

LTO Nederland doet twee weken voor de invoering van de voermaatregel een ultieme oproep aan landbouwminister Carola Schouten om deze in te trekken. De afgelopen maanden is steeds weer duidelijk gemaakt dat de voermaatregel onwerkbaar is. De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving, stelt LTO. De recente droogte verergert de zorgen over de haalbaarheid van de voermaatregel.

Ultieme+oproep+LTO%3A+%27Schrap+voermaatregel%27
© Pixabay

De belangenorganisatie heeft vandaag een brief gestuurd aan het ministerie van LNV. Hierin geeft ze aan dat de situatie onwerkbaar en onacceptabel voor Nederlandse melkveehouders is. Boeren worden gedwongen te kiezen tussen de gezondheid van hun veestapel en het voldoen aan een maatregel.

'LTO heeft steeds benadrukt dat de maatregel, die tot veel frustratie in de sector leidt, geen verband houdt met de realiteit van het agrarisch bedrijf. Door generieke normen op de hoeveelheid eiwit in krachtvoer op te leggen, worden boeren beperkt in hun vakmanschap. Het wordt ondernemers daarmee onmogelijk gemaakt om het beste rantsoen voor hun koeien samen te stellen. Vooral jongvee en hoogdrachtige koeien lopen gezondheidsrisico's door de maatregel', zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.


Droogte verergert situatie

De droogte verergert de situatie. Het weidegras dat de komende tijd in de eiwitvoorziening van dieren moet voorzien, is op veel plekken verdroogd. Normaal gesproken kunnen melkveehouders dat uitstekend opvangen via het krachtvoer, maar die optie is er straks niet meer.


LTO benadrukt dat boeren stappen willen zetten om tot een verdere reductie van stikstof te komen, onder meer door de hoeveelheid eiwit in voer te minderen. Bewijs daarvan zijn de alternatieve voorstellen vanuit de sectoren. Een belangrijke stap voor een vruchtbaar vervolg van het overleg is dat deze onwerkbare maatregel voor de laatste vier maanden van 2020 van tafel gaat.

Vervolgens kunnen de sector en de overheid aan de slag om tot werkbare, effectieve afspraken komen voor de periode vanaf 2021. 'We moeten investerend het dal uit. Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, net zoals andere sectoren dat moeten doen. De Nederlandse land- en tuinbouw oogst wereldwijd bewondering vanwege haar innovatiekracht. Het is des te belangrijker om daarin te blijven investeren', stelt waarnemend voorzitter Wim Bens van LTO Nederland.


Verkiezingen

'Met de verkiezingen in aantocht is het risico op verdere polarisatie levensgroot. Daar zijn de boeren en tuinders niet mee geholpen. We leven in een vruchtbare, dichtbevolkte delta waar we uiteindelijk toch samen tot oplossingen moeten komen. Neem onze zorgen serieus, zodat we vooruit kunnen kijken en met een positieve blik aan de toekomst kunnen werken. Daarover voeren wij breed het gesprek. We hebben het vertrouwen samen met anderen tot oplossingen te komen', zegt Bens.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer