Meerderheid consumenten wil snel einde kiloknaller

Een meerderheid van de Nederlandse consumenten wil in de winkel wat extra betalen voor de verduurzaming van de voedselproductie en zo bijdragen aan een betere inkomenspositie voor boeren en tuinders. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek in opdracht van LTO Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch.

Meerderheid+consumenten+wil+snel+einde+kiloknaller
© Twan Wiermans

Het onderzoek onder 1.558 consumenten was gericht op de houding van het Nederlandse publiek ten aanzien van de productie en consumptie van voedsel. De resultaten wijzen uit dat consumenten bijvoorbeeld best willen bijdragen door kiloknallers te laten staan. Maar liefst 62 procent van de respondenten wil deze zo snel mogelijk uit de schappen hebben.

Bij het kopen van groente, vlees, fruit en zuivel zegt slechts 27 procent zich te laten leiden door de prijs. Van de ondervraagden vindt 59 procent seizoenproducten belangrijk en koopt 44 procent bewust Nederlandse producten, 34 procent biologische producten en 46 procent scharrelproducten. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat maar 24 procent bewust etiketten leest om te bepalen hoe duurzaam een product is.


Zuinig in de portemonnee

LTO trekt daaruit de conclusie dat de consument wel wil, maar nog niet bewust de portemonnee trekt voor duurzaamheid. Dat wordt bevestigd door gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit blijkt de huishoudens slechts 8 procent van hun budget uitgeven aan voedingsmiddelen.

Dat percentage daalde de afgelopen decennia voortdurend en is lager dan in de omringende landen. Daar staat tegenover dat men in Nederland wel de perceptie heeft dat zo'n 20 à 30 procent van het inkomen naar voedsel gaat.

Al sinds 2011 zet LTO zich in voor een betere marktpositie voor boeren en tuinders. Er ligt een wetsvoorstel 'Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven' waaraan LTO heeft meegewerkt. De Autoriteit Consument en Markt doet onderzoek naar de margeverdeling in de keten. De EU-verordening tegen oneerlijke handelspraktijken wordt binnenkort van kracht en LTO strijdt in Brussel voor behoud van een sterk GLB.


Inkomen moet verbeteren

Wanneer overheid en afnemers willen dat de agrarische sector nog verder verduurzaamt, dan kan dat volgens LTO alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Boeren en tuinders willen voldoen aan de hoogste productiestandaarden met gezonde dieren en het klimaat, biodiversiteit en landschap beschermen. Maar er moet wel een verdienmodel voor de boer overblijven, het inkomen moet verbeteren.

Daarvan is in de praktijk nog weinig te merken. Integendeel, de onrust van de afgelopen tijd is volgens LTO een duidelijk teken dat het water veel ondernemers aan de lippen staat. Een beter inkomen en een eerlijke prijs voor de producten van boeren en tuinders is dan ook dringend nodig.


Verantwoordelijkheid supermarkten

Als consumenten willen bijdragen met een hogere prijs, dan moeten volgens LTO ook de supermarktketens hun verantwoordelijkheid nemen. De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen dat: 58 procent van de ondervraagden is van mening dat Nederlandse boeren en tuinders geen eerlijke prijs voor hun producten krijgen van de supermarktketens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer