Genoeg ruwvoer, maar kwaliteit onzeker door droogte

Ruwvoer komt er dit jaar waarschijnlijk genoeg, maar de kwaliteit kan beter, stellen gras- en maisspecialisten. Wel kan regen nog wonderen doen. Maiskolven kunnen zich verder ontwikkelen en er kan ook nog eiwitrijk najaarsgras worden geoogst.

Genoeg+ruwvoer%2C+maar+kwaliteit+onzeker+door+droogte
© Johan Wissink

Viel er in Noord- en Midden- Nederland vorige week maandag nog regen, in Zuidoost- en delen van Oost-Nederland is het gortdroog. Sommige maistelers spraken vorige week al over een vroege maisoogst, mogelijk al deze maand.

Toch kan mais wel een stootje hebben, stelt ruwvoerspecialist Gerard Abbink van Groeikracht. 'Zeker als de kolven al zijn gevormd en bevrucht.' Dat is dit jaar het geval in tegenstelling tot de voorgaande droge jaren. De aanhoudende droogte in juli zorgde toen voor onvoldoende of geen kolfzetting.

'Nu is er in juli wel regen gevallen. Er komt misschien wat minder opbrengst, maar als er volgende week voldoende regen valt, halen de kolven de eindstreep wel', verwacht Abbink.

Ook de grasgroei heeft te lijden onder de droogte, al is de situatie per regio en per bedrijf verschillend volgens Abbinks collega Dennis Storkhorst. 'De ruwvoervoorraden zijn na twee droge jaren op de meeste bedrijven op, maar als er nu voldoende regen komt, kan er nog mooi gras groeien.'

Wel laat het eiwitniveau tot nu toe nog te wensen over. 'De gemonsterde kuilen bevatten over het algemeen niet meer dan 160 tot 170 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Na een natte maand maart zijn april en mei droog geweest. Daardoor is de mineralisatie onvoldoende op gang gekomen', legt Storkhorst uit.

Voermaatregel

Metingen op proefveldjes van Groeikracht laten zien dat het gras van de latere sneden eveneens minder ruw eiwit bevat. Dat kan een probleem zijn omdat het rantsoen vanwege de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten niet meer kan worden bijgestuurd via producten zoals soja.

De ruwvoerspecialist hoopt dat er nog eiwitrijk najaarsgras groeit. 'Ook nu zijn veel mest en kunstmest door de droogte niet gemineraliseerd. Dat kan na regen alsnog en dan kun je gras voeren en oogsten met wel 200 tot 230 gram ruw eiwit. Daarmee kun je, zeker vers, goed bijsturen.'

LTO maakt zich ook zorgen over de voerkwaliteit. 'Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nog moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen,' zegt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer