Melkveehouder voert extra brok door krapte ruwvoer

Melkveehouder Arjan Heijink uit Aalten zit door twee droge zomers krap in zijn ruwvoer. Om dat tekort wat te compenseren, voert hij zijn koeien extra krachtvoer.

'We hebben afgelopen herfst de voederbalans opgemaakt en kwamen er toen achter dat we erg krap zitten deze winter', vertelt Heijink. 'We hebben besloten dit op te lossen door extra krachtvoer te voeren. Normaal zitten we op 20 kilo krachtvoer per 100 kilo melk en nu op 30 kilo.'

Trots is hij er niet op, maar hij ziet geen andere mogelijkheid. 'Je kunt ook voor bijproducten kiezen, maar dat is voor ons geen optie. Wij voeren met een doseerwagen en mengen niet. Het is daarom lastig om de bijproducten goed door het voer te krijgen.'

Geen permanente oplossing

Krachtvoer is dan een veel eenvoudigere oplossing, geeft de melkveehouder aan. 'Maar toch is dit voor ons geen permanente oplossing, want wij voeren graag ruwvoer.' Heijink heeft nog tot eind april voer, daarna hoopt hij dat de koeien naar buiten kunnen.

Maar het voorjaar werkt niet echt mee, want buiten is het erg nat. 'We hebben daardoor op het gras nog geen mest en kunstmest kunnen opbrengen. De plassen staan nog in de wei. Als de koeien straks wel naar buiten kunnen, schroeven we meteen de krachtvoerbrok terug.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer