Eiwitrijke boon biedt melkveehouder mogelijkheden

Melkveehouders moeten in 2025 tenminste 65 procent van de eiwitbehoefte van eigen land halen. De eiwitrijke veldboon kan voor veel boeren dan een interessant gewas zijn. Maar met landelijk in totaal zo'n 700 hectare is het voor veel veehouders nog een vrij onbekend gewas.

Theo Kroes in het Friese Katlijk heeft in samenwerking met een aantal bedrijven een proefveld veldbonen ingezaaid. Tijdens de demonstratiemiddag komt een grote groep boeren uit de omgeving kennis vergaren over de teelt en verwerking van de veldboon.

En melkveehouder Kroes is redelijk tevreden over het project. 'Hier aan de voorkant van het perceel ziet het er goed uit. Verderop is de grond helaas gewoon te droog. En aangezien we in het voorjaar geen onkruidbestrijding hebben toegepast, komt er nu te veel onkruid op. Dat gaan we volgend jaar dus anders doen.'

Toekomst

Fred Lugtenberg van LG Seeds benadrukt de potentie die de veldboon heeft als gewas voor de toekomst. 'Het is een product dat een veehouder als eigen krachtvoer kan telen. Het is geen wondermiddel, maar wel een plant met veel eiwit en zetmeel. Qua eiwitopbrengst komt de veldboon zelfs het dichtst in de buurt van gras.'

Veldbonen zijn ook interessant als vruchtwisseling. De oogst kan al eind augustus beginnen, waarna de grond weer klaargemaakt kan worden om gras te zaaien. Loonwerker Christel Thijssen heeft op basis van zijn ervaringen met de veldboon een kostenplaatje voor de melkveehouder in zijn hoofd. 'De teeltkosten liggen rond de 850 euro per hectare. Daar komt nog zo'n 400 euro bij voor het combinen, vermalen en de opslag in slurven. Wij verwachten zo'n 7 tot 8 ton per hectare te oogsten. Het is dan aan de boer of dit interessant genoeg voor hem is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer