Afwachtende houding op ruwvoermarkt

De handel in ruwvoer verschilt regionaal. In veel delen van het land kijken veehouders vooralnog de kat uit de boom. Onzekerheid over het weer plus de gevolgen van de coronacrisis spelen daarbij een rol. In het oosten van het land speelt is het nog steeds te droog, blijft er vraag, maar is er nauwelijks aanbod.

Afwachtende+houding+op+ruwvoermarkt
© DIRK HOL

De droogte van het afgelopen voorjaar had vooral op de grasgroei veel invloed. Met name boeren met hoge, droge zandgronden zagen de grasgroei stilvallen. In diverse regio's zorgde de droogte daardoor voor een tegenvallende tweede snede en problemen bij de graslandplanning om weidegang rond te zetten.


Spectaculaire prijzen

Toen de droogte in mei flink door begon te knijpen, reageerde de ruwvoermarkt en leken de ruwvoerprijzen op te lopen. 'Tot 2 weken geleden was het aanbod van ruwvoer snel bij elkaar te brengen, ook onderling werden er snedes gras aan boeren verkocht voor in onze ogen soms wel spectaculaire prijzen. Emoties speelden hierbij ook een grote rol, zegt Wichert van den Berg van Bergfourage in Nunspeet.

Op veel bedrijven lijkt de grasgroei zich nu te herstellen vanwege de regen in de afgelopen weken. Dat zorgt er volgens Van den Berg voor dat de emotie weer uit de markt is. Ook fouragehandelaren elders in het land zien dat boeren zich weer afwachtender opstellen en de kat uit de boom kijken. Goed weer kan geslonken ruwvoervoorraden immers ook weer snel aanvullen. 'Boeren twijfelen nu of ze nu moeten instappen of nog even moeten wachten', aldus Van den Berg.


Zeer plaatselijk

De regen is echter wel zeer plaatselijk gevallen. In het midden en het westen van het land lijkt er volgens fouragehandelaar Teus Scherpenzeel in Vianen voldoende ruwvoer te komen. Dat zorgt daar voor weinig handel. Wel is er nog vraag naar snijmais.

In het zuiden, maar vooral het oosten van het land is het op sommige plaatsen nog erg droog. Bovendien is de voorraad ruwvoer door de afgelopen twee droge jaren zo goed als op. De goede balen kuilgras die er nog zijn, gaan weg voor 60 tot 70 euro per stuk.


Snijmais profiteerty

Snijmais heeft veel profijt gehad van de recente regenval. Op de meeste plaatsen zit de groei er goed in. Dat maakt de handel rustig. Prijzen variëren van 55 tot 65 euro per ton, afhankelijk van de kwaliteit. In het oosten van het land wordt soms 80 euro per ton betaald.

Dit voorjaar stapten veel boeren overigens tijdelijk over van mais op aardappelen. Die konden vanwege de coronacrisis niet naar de fritesverwerker, maar konden wel dienen als veevoer. De handelsprijs bewoog zich tussen 25 en 40 euro per ton, afhankelijk van kwaliteit en de wijze van aanvoer. Gesorteerd aanvoeren betekent meteen ook steen- en kluitvrij en is duurder.


Hooi uit Frankrijk

De vraag naar hooi loopt goed. Voor kwalitatief goed hooi wordt 160 tot 180 euro per ton betaald. Het gaat daarbij vooral om hooi dat de afgelopen maand in Frankrijk is gewonnen.

In Nederland is er nog weinig nieuw hooi van het land gekomen en de voorraden zijn nagenoeg op. De verwachting is dat er volgende week veel beheersgras tot hooibalen wordt geperst. Afhankelijk van de kwaliteit kan dat eveneens prijzen tot rond de 160 euro per ton opleveren.


Onzeker over toekomst

Bij de verwachte ruwvoerprijzen speelt mee dat veel melkveehouders onzeker zijn over de toekomst. Zij weten niet wat de zuivelmarkt gaat doen als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast is er veel onrust rond fosfaat- en stikstofmaatregelen.

Boeren gaan geen duur voer kopen als er niet genoeg wordt verdiend, zo is de heersende opvatting onder veel handelaren. Er zit dus duidelijk een plafond in de ruwvoerprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer