Eerste snede bevat laag ruweiwitgehalte

'De resultaten van onze proefvelden laten zien dat het ruweiwitgehaltes (RE) in het meigras tegenvalt.' Dat zegt adviseur Gerard Abbink van Groeikracht. Hij denkt dat ook de eerste snedes van begin mei weinig RE bevatten en adviseert daar bij de resterende snedes op in te spelen.

Eerste+snede+bevat+laag+ruweiwitgehalte
© Ruben Meijerink / APA FOTO

Groeikracht geeft advies over ruwvoerteelt en heeft proefvelden op zand en klei. Met gemiddeld 160 gram RE voor het gras dat begin mei is geoogst, is het eiwit relatief laag. Gras dat rond Koningsdag werd geoogst, zat nog op 180 gram RE.

'Dat komt door de droogte en koude nachten', aldus Abbink. 'Er was weinig mineralisatie van stikstof, waardoor deze niet beschikbaar kwam voor de plant.'

Volgens Abbink is dit nog geen reden tot paniek. Maar wel iets om rekening mee te houden voor de volgende sneden. Boeren kunnen nu nog inspelen door de vervolgsnede op tijd te maaien, zo'n vier weken na de eerste snede. Ook al staat er nog niet veel gras vanwege de droogte. 'Kwaliteit is belangrijk. Het wordt echt niet beter als je het gras langer door laat groeien.'

Eiwitmaatregelen van Schouten

De Groeikracht-adviseur wijst ook op de maatregelen van landbouwminister Carola Schouten. 'Er kan straks beperkt gestuurd worden op eiwit. Wie een aandeel mais voert, moet toch zoveel mogelijk eiwit in het ruwvoer krijgen.'

Of dat gaat lukken valt overigens ook nog te bezien. 'De lage ureumgehaltes die momenteel in de melk zitten, laten zien dat ook de tweede snede weinig eiwit bevat', besluit Abbink.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer