Beregeningsverbod Veenkoloniën weer ingetrokken

Waterschap Hunze en Aa's heft de eind vorige week ingestelde beperkingen voor beregening in de omgeving van Veendam, Stadskanaal, Westerwolde en de Drentse Veenkoloniën al weer op. Door extra water het gebied in te pompen, is het peil inmiddels op reguliere hoogte. Daarmee is de beperking niet meer nodig.

Beregeningsverbod+Veenkoloni%C3%ABn+weer+ingetrokken
© Han Reindsen

Het einde aan de beperkingen kwam er op aandringen van LTO Noord. In de Veenkoloniën mag nu weer 24 uur per etmaal worden beregend. Eerder gold een verbod tussen 7 en 19 uur, dat woensdag werd omgezet naar van 10 tot 18 uur.Op diverse punten zijn de afgelopen dagen noodpompen ingezet om extra water in te laten. Zo kan 25 procent meer water worden aangevoerd en ontstaat er weer ruimte om te beregenen.


Beregening is cruciaal

LTO Noord is ingenomen met de opheffing van het beregeningsverbod, stelt regiobestuurder Brenda Timmerman. 'Beregening is in deze tijd cruciaal voor het groeien van de diverse gewassen en onze voedselproductie. Gelukkig kunnen boeren en tuinders nu weer volledig aan de slag met hun gewone bedrijfsvoering.'

Het beregeningsverbod langs de Hondsrug tussen Exloo en Annen blijft overigens wel van kracht. Timmerman vindt dit jammer, maar begrijpt de beleidsmatige onderbouwing van dit verbod. 'In dit deel van het Hunzedal daalt het grondwaterpeil en daardoor is er onvoldoende water beschikbaar voor beregening uit oppervlaktewater.' Beregenen uit grondwaterputten is nog wel mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer