Bestuurder Wetterskip: 'Droogte in Friesland serieuze zorg'

Hoewel er nog voldoende water in het IJsselmeer zit, is de droogte in Friesland een serieuze zorg. Dat stelt Jan van Weperen, bestuurder bij Wetterskip Fryslân.

Bestuurder+Wetterskip%3A+%27Droogte+in+Friesland+serieuze+zorg%27
© Daniël Hartog

'Het is bij veel waterschappen niet de vraag of, maar wanneer er een beregeningsverbod komt. Goed waterbeheer is belangrijker dan ooit', aldus Van Weperen.

Het was eerder toch ondenkbaar dat boeren beregenden in deze periode

Jan van Weperen, bestuurder bij Wetterskip Fryslân

We lijken dit jaar af te steven op het derde droogtejaar op rij. Hoe kijkt u daarnaar?

'Er is in Friesland een neerslagtekort van 110 millimeter. Ik verbaas me erover hoeveel beregeningsinstallaties ik de laatste tijd op grasland heb gezien. Dat was eerder toch ondenkbaar dat boeren beregenden in deze periode.

'Ik begrijp het volkomen. In het seizoen 2018 en 2019 zijn de ruwvoervoorraden geslonken. De eerste en tweede snede zijn vaak 50 procent van de wintervoorraad. Daarbij komt dat melkveehouders in 2025 in ieder geval 65 procent van de eiwitbehoefte van eigen land moeten halen om grondgebonden te zijn.'


Wat doet Wetterskip Fryslân eraan om waterschaarste zoveel mogelijk te voorkomen?

'We stemmen af met andere waterschappen rond het IJsselmeer om tot uniforme afspraken te komen. Het gaat uiteindelijk om regionale maatregelen. Tegenwoordig is het bij veel waterschappen niet meer de vraag of er een verbod op het onttrekken van water komt, maar wanneer dat verbod komt. Al blijft dat natuurlijk sterk afhankelijk van het weer in de komende maanden.

'Nu kunnen wij nog voldoende water inlaten vanuit het IJsselmeer, maar er kan een moment komen dat Rijkswaterstaat beslist dat we als waterschap minder water kunnen inlaten. Ook verhogen we de polderpeilen, soms wel met 20 centimeter. Dat gebeurt in goed overleg met de grondeigenaren.'


Wat kunnen boeren doen?

'Water proberen vast te houden op het erf. Waterbeheer was op een boerenbedrijf nooit aan de orde, maar wordt nu wel een issue. Enkele boeren bij het Drents-Friese Wold proberen water vast te houden. Dat is ook positief voor het organischestofgehalte. Als dat met 3 tot 4 procent omhooggaat, zorgt het voor 40 kuub extra water per hectare.'


Boeren bevloeiden vorig jaar volop tegen muizen. Hoe effectief is dat?

'Heel effectief. Ze vernietigen niet alleen de muizen, maar gaan ook de droogte meer tegen. Zo'n 20 procent van de boeren kan niet bevloeien omdat er geen water voorhanden is. Als deze boeren toch behoefte hebben aan water, moeten we daar in gezamenlijkheid naar kijken. Misschien kan het meerdere doelen dienen. Want muizenbestrijding is geen kerntaak van het waterschap.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer