Uitbreiding beregeningsverbod Hunze en Aa's

Waterschap Hunze en Aa's heeft een algeheel beregeningsverbod ingesteld voor een deel van het stroomgebied van de Hunze in Drenthe.

Uitbreiding+beregeningsverbod+Hunze+en+Aa%27s
© @ProvincieNH

Het verbod geldt de gehele dag voor de beregening met oppervlaktewater. Het gaat grofweg om een gebied langs de Hondsrug tussen Exloo en Annen, in de omgeving van het Voorste Diep, het Achterste Diep en het kanaal Buinen-Schoonoord.Dit gebied wordt gevoed door kwelwater van de Hondsrug. Doordat het grondwaterpeil hier door de droogte en verdamping daalt, vermindert de kwel. Hierdoor is er inmiddels onvoldoende water beschikbaar voor beregening uit oppervlaktewater.


Noodpompen

Eerder stelde het waterschap al een gedeeltelijk beregeningsverbod in voor de Drentse Veenkoloniën. Dat verbod gold van 7 tot 19 uur, maar is omgezet van 10 tot 18 uur. Op diverse punten zijn noodpompen ingezet om extra water in te laten. Zo kan 25 procent meer water worden aangevoerd en is er meer ruimte om te beregenen. LTO Noord is tevreden met de verruiming van het beregeningsregime in de Veenkoloniën, maar zet toch vraagtekens bij de hele procedure, zegt regiobestuurder Brenda Timmerman.


'Voor boeren en tuinders is deze periode cruciaal om de gewassen te laten groeien en tot een goede oogst te komen. Het waterschap kon de effecten van de hoge temperaturen in combinatie met de aanhoudende droogte op het watersysteem goed zien aankomen. Dan had het waterschap ook eerder maatregelen kunnen treffen en er beter over kunnen communiceren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer