%27Eendracht+maakt+macht%27
Column
© ZLTO

'Eendracht maakt macht'

Deze Nederlandse wapenspreuk wordt al sinds de Tachtigjarige Oorlog gebruikt om de kracht van gezamenlijke actie te benadrukken. Als ZLTO hebben we de laatste tijd gemerkt dat deze spreuk nog steeds actueel is.

Samen met de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), Farmers Defence Force, Agrifirm en het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) publiceerden we de notitie 'Maak landelijke stikstofaanpak nu ook leidend voor Brabant'.

Dit bleek een gouden greep. De belangrijke vergadering van de Brabantse Provinciale Staten stond in het teken van ons gezamenlijke pleidooi.

De politieke deur staat nu open voor de keuze om boeren zelf te laten kiezen uit reductiemaatregelen, zoals stalaanpassing, management, mestaanwending en bodembeheer. Zolang het einddoel wordt behaald. We zijn er nog lang niet, maar we hebben flinke stappen in de goede richting gezet. Daarvoor wil ik de andere zes boerenorganisaties hartelijk danken.

De belangrijke vergadering van de Brabantse Provinciale Staten stond in het teken van ons gezamenlijke pleidooi

Wim Bens, bestuurder LTO Nederland


Zijn we dan alleen bezig met het veehouderijbeleid in Noord-Brabant? Nee, daarmee zouden we de diversiteit van onze achterban tekortdoen.

U mag van ons ook actie verwachten om de andere uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden: het dreigende beregeningsverbod op grasland in april en mei in Noord-Brabant, de zoetwaterbeschikbaarheid in Zeeland, het energiedossier, ruimte voor de glastuinbouw, klimaatbeleid en de regeling rond faunaschade.

Eén ding hebben we geleerd: de spreuk 'eendracht maakt macht' is nu minstens zo krachtig als vroeger.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer