Nooit+op+de+man%2C+ogen+op+de+bal
Column
© ZLTO

Nooit op de man, ogen op de bal

De berichten over de positie van LTO binnen het Landbouw Collectief hebben veel losgemaakt. Mensen en organisaties die een andere mening hebben of zich graag tegen ons afzetten, verdrongen zich om zich hierover uit te spreken.

Waarom eigenlijk? LTO staat sinds jaar en dag open voor iedere vorm van goede samenwerking, het zit in ons DNA. Coöperatief werken heeft immers de land- en tuinbouw gevormd. Over het Landbouw Collectief was van tevoren afgesproken dat het tijdelijk zou zijn, zolang het effect had om op landelijk niveau over stikstof te praten. En die tijd is goeddeels geweest, nu moeten we er in de provinciehuizen mee aan de slag.

Het was een spannende tijd, die ons heeft gedwongen om goed na te denken over de rol van LTO als belangenbehartiger. Een goede belangenbehartiger lijkt op een goed voetbalteam: continue op de bal, dus scherp op de inhoud en resultaatgericht. Er moet gescoord worden! Een goed team, dat voor iedere uitdaging zijn mannetje staat met een uitgekiende strategie. Met een eigen identiteit en hoge gunfactor, in het team onderling en naar buiten.

Dat betekent dat we diplomatiek en charmant te werk moeten gaan, zodat andere partijen ons serieus nemen. Dat is de belangenbehartiger die LTO graag wil zijn en blijven, om het maximale te bereiken voor boer en tuinder. Dat betekent dat we niet blijven hangen in een keurslijf dat niet lekker functioneert. We blijven ons aanpassen aan de eisen van de tijd en de veranderende omgeving waarin we ons werk als belangenbehartiger moeten doen. Nooit op de man, altijd scherp op de inhoud en continue met onze ogen op de bal.

We blijven ons als belangenbehartiger aanpassen aan de eisen van de tijd en de veranderende omgeving

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer