Mensen+helpen+mensen
Column
© ZLTO

Mensen helpen mensen

De oorsprong van het boerenbestaan ligt in het helpen van de ander. Alleen krijgt een boer zijn bedrijfsvoering niet rond, vroeg of laat heb je hulp nodig. Vroeger van een ander, tegenwoordig helpt vaak de techniek ook een stevige hand mee.

In tijden van crisis, zoals de huidige coronaperiode, leren we onszelf en elkaar beter kennen. We moeten soms weer uitvinden wat het betekent om solidair te zijn met elkaar, met andere bedrijven, sectoren en als boeren onderling. Daarmee is deze crisis ook een kans. De relatie tussen boeren en burgers staat immers al jarenlang onder druk. Ook tussen de boeren als leveranciers en de afnemers is sprake van spanning, kijk naar de miljard kilo aardappelen die op dit moment in boerenloodsen ligt te verpieteren.

Gezamenlijk moeten we ervoor zorgen dat de negatieve gevolgen van de coronacrisis niet eenzijdig op iemands bord terechtkomen. Niet op het bord van de boer die met de aardappels blijft zitten, niet op het bord van de afnemer die er niet mee weg kan en niet op het bord van de consument die de supermarktschappen graag goedgevuld ziet.

Trots ben ik op de vele initiatieven die de afgelopen weken zijn ontstaan om elkaar te helpen: onze belacties naar boeren, de initiatieven rond arbeidskrachten, het inzetten van horecapersoneel in de tuinbouw, de vindingrijke manieren die we gevonden hebben om boerenoogst alsnog te vermarkten en het uitdelen van onvermarktbare bloemen aan eenzame ouderen.

Boeren weten gelukkig maar al te goed wat het betekent om solidair te zijn

Wim Bens, bestuurder LTO Nederland


Gelukkig weten boeren maar al te goed wat het betekent om solidair te zijn, om te beginnen met elkaar. Die vastberadenheid om samen problemen aan te pakken is sinds de oprichting de basis van onze vereniging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer