Instanties+beproeven+aanvoerstop+Volkeraksluizen
Nieuws
© Rijskwaterstaat

Instanties beproeven aanvoerstop Volkeraksluizen

Rijkswaterstaat en waterschappen Hollandse Delta, Scheldestromen en Brabantse Delta voeren dit najaar de Praktijkproef Droogte bij het Volkerak-Zoommeer uit. De instanties gaan na wat het effect is van de aanvoerstop bij de Volkeraksluizen als maatregel bij extreme droogte.

Het Volkerak-Zoommeer is voor de hoogte van het waterpeil afhankelijk van de aanvoer van zoetwater via inlaatsluizen van het Hollands Diep. Als de wateraanvoer vanuit het Hollands Diep laag is, zakt het waterpeil in het Volkerak-Zoommeer. Mede doordat dit water wordt gebruikt door de landbouwsector en om door te spoelen.

Maar niemand weet precies hoe lang het duurt voordat het peil is uitgezakt. Op basis van ervaring wordt gedacht aan vijf tot zeven dagen. Maar zeker is dat niet, laten de waterschappen weten.


De proef wordt buitenom het vogelbroed- en groeiseizoen uitgevoerd. Voorwaarde is dat de omstandigheden goed zijn, zoals voldoende Rijnafvoer, om na afloop van de proef de gewenste situatie te herstellen. Mogelijk wordt de proef uitgesteld tot volgend jaar als de omstandigheden niet geschikt zijn.

De betrokken partijen verwachten dat er eind dit jaar een rapport wordt opgeleverd met resultaten van de Praktijkproef Droogte bij het Volkerak-Zoommeer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer