Boeren blij met blijvend zoet Volkerak-Zoommeer

Het Volkerak-Zoommeer blijft voorlopig zoet. Dat heeft het kabinet besloten. Boeren in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn blij met dit besluit.

Boeren+blij+met+blijvend+zoet+Volkerak%2DZoommeer
© Rijkswaterstaat

De ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) leggen de prioriteit bij zoetwatermaatregelen. Lange tijd zag het ernaar uit dat de plannen voor het verzilten van het afgesloten zoetwatergebied binnen afzienbare tijd van start zouden gaan. De gevolgen van de extreme droogte dit jaar heeft het kabinet nu anders doen besluiten.

Boeren in de omgeving zijn blij met het besluit. De afgelopen maanden reden agrariërs van de Brabantse Wal, Walcheren en Schouwen-Duivenland af en aan met tankwagens zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer vanwege zoetwatertekorten. Boeren en tuinders op Tholen en Sint-Philipsland beregenen met zoetwater uit het meer.

Boeren roepen al jaren dat zoetwater voorrang moet krijgen op zout

Eerst zoet dan zout

ZLTO is opgetogen over het besluit van het kabinet. Ze roept al jaren dat zoetwater voorrang moet krijgen op zout. Ze hoopt dat er nu vaart wordt gemaakt met het garanderen van voldoende zoetwater voor de boeren in de regio. Als dat is gewaarborgd, kan er gedacht worden aan verzilting.

Dat is ook wat de ministers voor ogen hebben. De verzilting komt er, zeggen zij, maar tot 2031 is er hoe dan ook geen geld voor. Naar schatting kost het zout maken van het meer tussen Zeeland en Noord-Brabant 250 miljoen euro. Provincie Noord-Brabant is teleurgesteld. Zij had liever gezien dat er nu al stappen zouden worden ondernomen naar een zout meer. Verzilting zou goed zijn voor de natuur en het toerisme in het gebied.

Verbinding met Oosterschelde

Het Volkerak-Zoommeer is een afgesloten zoetwatergebied dat drie decennia geleden is ontstaan na afgravingen voor de realisatie van de Philipsdam en de Oesterdam. Om het Volkerak-Zoommeer te verzilten, is een doorlaat in de Philipsdam nodig, zodat er een verbinding ontstaat met de zoute Oosterschelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer