Droogtebestrijding+vraagt+om+maatwerk
Nieuws
© Johan Wissink

Droogtebestrijding vraagt om maatwerk

De droogte speelt deze zomer vooral boeren en tuinders in het oosten en zuiden van het land parten. Het CDA vraagt daarom om maatwerk bij het bestrijden van droogte op de hoge zandgronden in die regio's.

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het waterbeleid. CDA-Kamerlid Jaco Geurts bracht daarbij de grote regionale verschillen in de watertekorten aan de orde. Water is in het oosten en zuiden van Nederland voor het tweede jaar op rij schaars geworden, terwijl dit in andere regio's nauwelijks speelt.

Volgens Geurts kan de voorgestelde aanpak van de droogte, namelijk het vasthouden van water in de bodem, mogelijk gepaard gaan met ruimtelijke dilemma's en keuzes.

Concrete adviezen

Van Nieuwenhuizen zegt dat de Beleidstafel Droogte dit najaar met concrete adviezen naar buiten komt. Ze is van mening dat het wat betreft verdringingsreeksen van grondwater 'niet zoveel zin heeft om dat op nationaal niveau te doen, omdat het zo ontzettend per regio verschilt'.

De bevoegdheid over het grondwater ligt bij de provincies, maar de minister vindt dat waterschappen en provincies samen moeten nadenken over regionaal maatwerk in de verdringingsreeksen. Ze zal proberen om eerder dan dit najaar al een voorzet te geven op de adviezen van de Beleidstafel Droogte.

Volkerak-Zoommeer

Tijdens het debat verwoordde D66-Kamerlid Tjeerd de Groot de zorgen die bij Zeeuwse boeren spelen over het weer brak maken van het Volkerak-Zoommeer, een belangrijke zoetwaterbron in dat gebied.

Dit project staat niet boven aan de prioriteitenlijst, stelt Van Nieuwenhuizen, omdat op dit moment de financiële middelen ontbreken. Op aandringen van de regionale overheden staat het verziltingsplan op de agenda van het bestuurlijk overleg over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Daarna wordt meer duidelijk over de toekomst van het Volkerak-Zoommeer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer