Zout+maken+Volkerak%2DZoommeer+op+lange+baan
Nieuws
© Rijkswaterstaat

Zout maken Volkerak-Zoommeer op lange baan

Het weer zout maken van het Volkerak-Zoommeer is voorlopig van de baan. Het plan om het gebied weer in verbinding te brengen met de Oosterschelde stuit op te veel weerstand.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Het voorstel maakte deel uit van de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Hiervoor zijn voor zestien gebieden plannen ontwikkeld voor herstel van de waterkwaliteit, bescherming tegen erosie en het terugbrengen van natuurlijke omstandigheden.


De toekomstplannen voor het Volkerak-Zoommeer stuiten op veel weerstand. Tientallen landbouw- en natuurorganisaties, bedrijven en andere regionale belanghebbenden vrezen voor het verlies van een belangrijke zoetwatervoorraad in het gebied. Ook twijfelen zij aan het nut van het project voor de natuurwaarden in het gebied.

248 miljoen euro

Het project stond gepland voor een twee tranche met projecten waarvoor het Rijk tot 2032 248 miljoen euro heeft gereserveerd. Het Volkerak-Zoommeer is nu van die lijst gehaald.

'Het project Getij Volkerak-Zoommeer programmeren we niet voor de tweede tranche vanwege de verdeeldheid over het toekomstperspectief van een zout Volkerak-Zoommeer met getij en de noodzaak om eerst de alternatieve zoetwatervoorziening te realiseren', schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  20 %
Meer weer