Zeeuwse boeren smeken om snelle oplossing watertekort

Een leiding waarin zoetwater uit het Volkerak-Zoommeer naar Schouwen-Duiveland wordt gepompt, zodat boeren daarmee hun gewassen kunnen beregenen. Volgend voorjaar kan het al een feit zijn, stelt Kees Hanse, akkerbouwer uit Zierikzee en namens de Partij voor Zeeland (PvZ) lid van het algemeen bestuur van waterschap Scheldestromen. 'We hebben snel water nodig, want het is een drama in de polder.'

Zeeuwse+boeren+smeken+om+snelle+oplossing+watertekort
© ZLTO

Hanse maakt zich grote zorgen over de droogte en het feit dat in grote delen van Zeeland boeren hun gewassen niet kunnen beregenen. Hij stelt dat er nu actie nodig is van het waterschap en de politiek. 'Het is nu voor het derde achtereenvolgende jaar gortdroog. Als dit nog twee jaar duurt, verliezen we de concurrentieslag met streken waar ze wel kunnen beregenen.'

Een oplossing waar de akkerbouwer veel heil in ziet, is een zoetwaterleiding tussen het Volkerak-Zoommeer en Schouwen-Duiveland. Deze zou dan over een afstand van 3 kilometer via de Grevelingendam bij Bruinisse uit moeten monden. Het zoete water moet vanaf daar over het eiland worden verdeeld. Er wordt al onderzocht of dit een betaalbare optie is.


Meer snelheid geboden

Maar er is meer snelheid geboden, stelt de waterschapsbestuurder. 'Ik heb een aannemer gesproken en die stelt dat als er in het najaar wordt begonnen met graven, de leiding in het voorjaar van 2021 in werking kan zijn. In theorie is het dus mogelijk, maar dan moet er geen vertraging optreden.'

Boeren hebben niets aan goede wil, er is daadkracht nodig

Kees Hanse, akkerbouwer en lid van het algemeen bestuur van waterschap Scheldestromen

Maar zolang de discussie over het al dan niet verzilten van het Volkerak-Zoommeer blijft voortduren, zullen investeerders huiverig zijn om mee te betalen aan een zoetwaterleiding. Hanse: 'Daarom vinden wij dat zowel het waterschap als de politiek in actie moet komen om die knoop snel door te hakken. Dus steek die koppen bij elkaar en ga samen naar het ministerie om er een klap op te geven. Boeren hebben niets aan goede wil, er is daadkracht nodig.'


Trekken aan hetzelfde touw

Luc Mangnus, portefeuillehouder Water in het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen, begrijpt de oproep van Hanse. 'Ik snap goed dat de nood hoog is en we staan positief tegenover allerlei initiatieven om de beschikbaarheid van zoetwater te vergroten. We trekken in die zin aan hetzelfde touw', zegt hij.

'Als waterschap willen wij zeker meedenken en meedoen als er een concreet plan voor een zoetwaterleiding ligt. Maar de aanleg ervan ligt in eerste instantie op het bordje van de initiatiefnemers. Wij gaan alleen over de verdeling van het zoete water op het eiland.'


Lange termijn

Mangnus wil niet op de feiten vooruitlopen in de discussie over de verzilting van het Volkerak-Zoommeer. 'Er loopt een onderzoek naar de robuustheid van het Volkerak-Zoommeer als zoetwaterleverancier in relatie tot de stijgende zeespiegel. Daar hangt natuurlijk veel mee samen, want als blijkt dat het systeem maar voor een bepaalde tijd robuust is, dan heeft Zeeland er niets aan. Wij voeren het beleid: eerst het zout, dan het zout. Het maakt ons niet uit waar het zoete water vandaan wordt gehaald, maar het moet wel perspectief hebben voor de lange termijn.'


Hanse heeft naar eigen zeggen niets aan goede wil. 'Er is daadkracht nodig. Ik denk als algemeen bestuurder van het waterschap dat we alles op alles moeten zetten om op zoek te gaan naar concrete en snelle oplossingen. Dit kan alleen als je je kop boven het maaiveld wilt uitsteken. En dit verwacht ik van ons waterschap.'


Breed bestuurlijk overleg

Komende maandag is er op de Rusthoeve in Colijnsplaat een breed bestuurlijk overleg met het algemeen bestuur, dagelijks bestuur en de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen over de droogteproblematiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer