Opbrengst+verticale+tarwe+tot+1%2E940+ton+per+hectare
Nieuws
© Haijo Dodde

Opbrengst verticale tarwe tot 1.940 ton per hectare

Verticale landbouw in een gebouw met tien etages maakt het mogelijk om de opbrengst van tarwe te verhogen naar 700 à 1.940 ton per hectare. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoekers verbonden aan de universiteit van Florida.

Bij verticale landbouw vindt de teelt plaats onder optimale omstandigheden: een optimale temperatuur, intensief ledlicht, goede vochtvoorziening en een hoge CO2-voorziening. Dat biedt mogelijkheden om de opbrengstpotentie van het gewas beter te benutten. Uit de studie blijkt dat de opbrengst maar liefst tweehonderd tot zeshonderd keer meer kan zijn dan bij traditionele landbouw.

'Dit is de eerste studie die het kweken van tarwe simuleert met verticale landbouw', zegt Senthold Asseng, landbouwhoogleraar en de hoofdauteur van de studie. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. 'Maar deze studie kan ook een model zijn om de potentiële opbrengst voor andere gewassen voor verticale landbouw te onderzoeken.'


Minder gewasbescherming

Door de gecontroleerde groeiomgeving is er minder behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen, water en kunstmest. Het optimaliseren van de hoeveelheid licht maakt meerdere oogsten per jaar mogelijk. Verticale landbouw vraagt minder land en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tarwe in de woestijn te verbouwen.

'Verticale landbouw werd mogelijk met de uitvinding van ledverlichting in de jaren 60. Maar de doorbraak kwam de afgelopen tien jaar toen ledlampen betaalbaar en efficiënt werden', zegt Asseng. Hij denkt dat verticale landbouw met de groeiende wereldbevolking steeds belangrijker wordt. 'Tegen 2050 hebben we bijna tien miljard mensen op aarde en we zullen meer voedsel moeten produceren, zonder meer land, met minder water en zonder ons milieu te vervuilen.'


Economisch onrendabel

Het verticaal verbouwen van tarwe heeft echter nog een lange weg te gaan, zegt Asseng. De prijs van tarwe is te laag om verticale landbouw economisch rendabel te maken. 'De prijs van ledlampen en energie zou drastisch moeten dalen om winstgevend te zijn', legt hij uit. 'Er kunnen landen zijn die verticale landbouw willen gebruiken om in hun voedselzekerheid te investeren zonder winstoogmerk na te streven.'

Asseng hoopt dat de studie nieuwe mogelijkheden creëert. Kunnen we verticale boerderijen energiezuiniger maken? Kunnen we planten via veredeling aanpassen aan verticale landbouw? Zijn de gewassen voedzamer te maken?

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer