Verwachte topoogst zet druk op tarwemarkt

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de tarweproductie voor het seizoen 2020-2021 met 5 miljoen ton naar boven bijgesteld. Op de internationale graanbeurzen zorgt het optimisme over de omvang van de oogst voor druk op de tarweprijzen.

Verwachte+topoogst+zet+druk+op+tarwemarkt
© Tony Tati

De notering voor voertarwe bij de Matif in Parijs daalde de afgelopen week met 5 euro naar een niveau van 180 euro per ton. Dit is de laagste notering sinds eind maart, toen er even zorg was over het negatieve effect van de coronacrisis op de vraag naar tarwe.

De daling van de tarwenoteringen is voor een deel een reactie op het WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demands Estimate) van juni waarin USDA uitgaat van een totale tarweoogst van ruim 773 miljoen ton.


India en Australië

Dat de wereldproductie van tarwe afstevent op een nieuw record komt onder meer voor rekening van India en Australië. Voor India gaat USDA uit van een tarweoogst van 107 miljoen ton, dat is 4,2 miljoen ton meer dan de eerste prognose voor komend teeltseizoen van afgelopen mei.

Recente regenperiode geeft Australië hoop op grote oogst

Ook de tarweproductie in Australië wordt 2 miljoen ton hoger ingeschat op in totaal 26 miljoen ton. De groeiomstandigheden zijn daar aanmerkelijk beter dan voorgaande twee teeltseizoenen. Toen kwam de productie niet verder dan 17,6 miljoen ton in 2018-2019 en 15,2 miljoen ton in 2019-2020.


Recente regen

Deze positieve oogstverwachtingen worden bevestigd door Abares, het Australische landbouwministerie. Met name een recente regenperiode geeft Australië hoop op een grote oogst. Abares verhoogde de prognose voor oogst 2020 met 5,4 miljoen ton tot 26,7 miljoen ton.

Ook voor landen als China en Turkije is de verwachte tarweoogst in het WASDE-rapport naar boven bijgesteld. Voor de Europese Unie echter en ook voor Oekraïne zorgen de extreem droge groeiomstandigheden ervoor dat de opbrengstpotentie lager wordt ingeschat.


Opbrengstdaling EU

Voor de Europese Unie rekent USDA nu met een totale opbrengst van 141 miljoen ton. Dat is 2 miljoen lager dan verwacht op basis van het ingezaaide areaal en de omstandigheden in mei. Vorig seizoen produceerden de Europese lidstaten samen nog bijna 155 miljoen ton tarwe. Voor Oekraïne is de prognose nu 26,5 miljoen ton ten opzichte van 28 miljoen ton in mei.

Het meeste recente Mars Bulletin van meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) voorspelt voor de Europese Unie een gemiddelde hectareopbrengst voor tarwe van 5,6 ton per hectare. Dat is 3,7 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.


Frankrijk, Benelux en Roemenië

Volgens de Europese Commissie zijn de oogstvooruitzichten vooral ongunstig voor Frankrijk, de Benelux en Roemenië. Na de neerslag van afgelopen weken zijn de groeiomstandigheden met name verbeterd in Polen en het Europese deel van Rusland.

USDA verwacht dat de positie van Rusland op de exportmarkt verder verbetert omdat er vanuit de EU en Oekraïne minder tarwe beschikbaar zal zijn. Verder zal de export van tarwe vanuit Australië het komend afzetseizoen verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Abares gaat uit van een exportvolume van 16,5 miljoen ton, dat is 13 procent boven het tienjarig gemiddelde.


Concurrentie met mais

Het totale verbruik van tarwe stijgt iets ten opzichte van de voorgaande jaren, voorspelt USDA. Opvallend is de trend dat geleidelijk minder tarwe wordt verwerkt in veevoer.

Beursmakelaar De Vries & Westermann bevestigt voor Europa de toenemende concurrentie tussen tarwe en mais in de voerindustrie. Een aanwijzing daarvoor in de EU is de stijging afgelopen seizoen van de maisimport met 37 procent ten opzichte van het meerjarig gemiddelde.


Recordvoorraad

De grotere beschikbaarheid van tarwe in het junirapport van WASDE zorgt ervoor dat de berekende theoretische tarwevoorraden wereldwijd alleen maar toenemen. De totale wereldvoorraad aan tarwe op 1 juli 2021 wordt nu geraamd op een recordvolume van 316 miljoen ton.

Het is opmerkelijk dat naast China ook in India inmiddels veel tarwe opgeslagen ligt. Vanaf het seizoen 2018-2019 tot de prognose voor 2020-2021 stijgt de berekende tarwevoorraad in het Aziatische land van 17 miljoen ton tot bijna 31 miljoen ton. Voor India is 31 miljoen ton genoeg om het land voor 16 weken van tarwe te voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer